“Mina olen kuulnud, et omanikud tahavad Põhjasadama ära anda,” ütles Tallinna Sadamale kuuluva Paldiski Lõunasadama juht Joel Tammeka Eesti Päevalehele.

Tammeka sõnul on vastupidiselt Lõunasadamale, kellel läheb hästi ning kelle kaubavood on korras, olukord Põhjasadamas sootuks vastupidine. “Kaubavood on väikesed ning ka kai äärne süvis liialt madal, et sinna suuremad kaubalaevad sisse saaksid sõita. Kui ikka kaupa ei liigu, siis ei saa ka investeerida,” rääkis ta.

Ka Harju maavanem Orm Valtson kinnitas, et on kuulnud Põhjasadama müügiplaane. “See on teatud siseringkondade asi ja vaevalt seda omanike poolt avalikustada soovitakse,” ütles ta.

Põhjasadamat haldava Paldiski Sadamate AS-i juhatuse esimees Rein Pinn tunnistas, et Põhjasadamat läbivad kaubavood on praegu peaaegu olematud. “Kaubavood on küll olemas, kuid need on rohkem pudukauba sadama vood,” märkis ta.

Ajalehe andmeil soovivad Põhjasadama omanikud sadamaala müüki panna 10 miljoni dollari, ehk umbes 175 miljoni krooniga. Tammeka sõnul pole tema mingeid Põhjasadama müüginumbreid seni kuulnud. “Eks iga hinna paneb paika turg,” märkis ta.

“On sada protsenti kindel, et sadama müügiga ei tegeleta,” ütles samas Paldiski Sadamate nõukogu liige Tiit Maidre. “On olnud küll huvilisi, kes tahaksid osta, kuid mitte midagi enamat,” lisas ta.

Maidre kinnitusel on praegustel Põhjasadama omanikel endal sadamaga kindlad tulevikuplaanid.

“Hiljuti valmis meil uus laohoone, samuti käivad uuringud, kuidas teha süvendustöid kai ääres,” ütles teine Paldiski Sadamate nõukogu liige, Paldiski endine linnapea Jaan Mölder. Tema sõnul on kavas investeeringuid suunata ka sadamat läbiva kaupade voo suurendamiseks.

Ka Mölder ütles, et Põhjasadama müügijuttudel pole tõepõhja all. “Loomulikult on sobiva hinna ja partneri puhul alati võimalik läbirääkimisi alustada,” lisas ta.

“Omanikud on ka ise imestanud, et kust sellised jutud pärinevad,” ütles Rein Pinn. “Võib-olla on see kellegi soov taolist informatsiooni levitada.”

Suurima ja olulisima investeeringuna näeb Pinn korraliku süvasadama loomist, et kai äärde oleks võimalus sõita ka suurtel kaubalaevadel. Esialgsete hinnangute kohaselt läheks nimetatud projekt maksma 100 miljonit krooni.

Paldiski Põhjasadama praegu umbes 30 hektari suurune territoorium kuulub Baltic Republic Investmentsile. Seda, kes eraisikutena nimetatud ettevõtte taga on, Maidre ei öelnud.

Ettevõtte üheks põhiosanikuks peetakse viinatööstur Igor Savenkovi ning osanikuks ka Paldiski endist linnapead Jaan Mölderit, kes on varem öelnud, et linn sai sadamaala müügi eest 10 miljonit krooni.

Põhjasadama jõuline ülevõtmine Onistari omaniku Savenkovi poolt algas veebruaris, kui Baltic Republic Investmentsi kui ainuomaniku otsusega valiti Paldiski Sadamate AS-i nõukogu esimeheks Igor Savenkov. Maidre on varem öelnud, et Savenkovil on Paldiski Põhjasadama naabruses mitu suurt krunti ning ainus võimalus seal mingit tootmist alustada on sadam tööle panna.