Riik nõustus võimsa tselluloositehase rajamisega Eestisse

Baltic News Service

Valitsus toetas eile Eestisse kuni 300 miljonit dollarit (4,2 miljardit krooni) maksva tselluloositehase rajamist ja lubas anda rohelise tee riigimetsa kasutamiseks tselluloosi tootmiseks.

Valitsus võttis vastu protokollilise otsuse, milles lubab garanteerida riigi metsa kasutamisvõimaluse rajatavas tehases ja alustada läbirääkimisi välisinvestoritega, ütles majandusminister Jaak Leimann. Tehases saaks aastas toota umbes 250 000-300 000 tonni tselluloosi.

Leimann kinnitas, et riik ei kavatse kavandatavas projektis osaleda väikeaktsionärina, kuid garanteerib tootmiseks vajalikud metsaressursid.

Valitsuse otsusel alustab riik läbirääkimisi potentsiaalsete investoritega ja vajadusel korraldab rahvusvahelise konkursi, rääkis Leimann. ülevaate läbirääkimiste tulemustest saab valitsus tuleva aasta märtsis ja jätkab selle alusel tööd.

Eestisse on kavatsenud tselluloositehast rajada mitmed suurettevõtjad. Valitsuse poole pöördus järelepärimisega tuntud suurerastaja ülo Pärnits, kes kavandab sellist tehast Paldiski naabrusesse.

Pärnits selgitas varem, et kuna investeering on väga suur, siis on investoritel vaja teada, kas Eesti riik garanteerib selle, et tehase tööle ei tehta 15 aasta jooksul mingeid takistusi. "Riik peab ütlema selgelt välja oma seisukoha, et ta on sellest projektist huvitatud ja toetab tehase ehitamist," ütles Pärnits.

Pärnits kavatseb rajada Paldiskisse kuni 200 000 tonni tselluloosi aastas tootva tehase, mille maksumuseks kujuneb umbes 350 miljonit dollarit ehk 4,7 miljardit krooni. Kogu toodetav tselluloos on plaanis eksportida.

Pärnitsa hinnangul võiks riik projektis osaleda krooni kattevarast vabanenud metsaga.

Tehase rajamise vastu on Pärnitsa sõnul huvi tundnud 12 välisinvestorit, kellest mõned on tõsiseltvõetavad. Pärnits on kohtunud Korea korporatsiooni Daewoo esindajatega, kes on tselluloosiprojektist huvitatud. Tselluloosi on nõus investeerima ka Singapuri, Kanada ja Ameerika ühendriikide ärimehed.