Kuigi palk üha kasvab, on väike palgasumma töökoha vahetusel endiselt tunduvalt olulisem kui halvad suhted ülemusega või arenemisvõimaluste otsimine, selgus CV-Online’i korraldatud küsituses. Madala palga tõttu vahetaks töökohta kolmandik vastanutest.

“Palgakasv tuleb paljuski nende inimeste arvelt, kes töökohti vahetavad, kuid aastaid ühes kohas püsinud inimeste palk pole tõusnud,” ütles CV Keskuse turundusjuht Helen Hinno. Tema sõnul on küsitluse tulemus ka märgiks ettevõtetele, et ei piisa, kui vaid uutele tulijatele pakutakse motiveerivaid tingimusi. “Tean juhtumeid, kus inimene on aastate eest kõrge palgaga kohale läinud, kuid firma ei tee samas midagi, et palgataset üle vaadata,” rääkis Hinno.

Konsultatsioonifirma Fontes konsultant Urmas Orula sõnul vaatavad firmad siiski oma töötajatele makstavad palgad vähemalt kord aastas üle. Kümnendik ettevõtteid teeb seda koguni kaks korda aastas. “Muidugi ollakse vaba töökoha tekkimisel valmis ka individuaalseks kokkuleppeks uue töötajaga ja kui uuele töötajale makstakse võrreldes “va-nade” töötajatega suuremat palka, siis aasta pärast on seda või-malik juba ühtlustada,” ütles Orula. Fontese poolt uuritud ettevõtetes pole harvad sellisedki juhtumid, kui ka n-ö vanadel töötajatel on näiteks 30- kuni 50-protsendilisi palgatõuse, kui palku viiakse kooskõlla palgaturuga või kui töötaja saab juurde täiendavaid/vastutusrikkamaid ülesandeid.

Vajatakse müügimehi

Kõige suurem puudus on tööturul  CVO Technology Recruitmenti Eesti ärijuhi Heli Zilenski sõnul endiselt nii aktiivsetest müügimeestest ja klienditeenindajatest kui ka infotehnoloogia valdkonnas programmeerijatest ja tarkvarainseneridest. Müügi-inimesed, kellel on juba kogemust, teenivad kuus 30 000–40 000 krooni.

“Kui püüad spetsialistile teha parema pakkumise, mis on 2000–5000 krooni senisest palgast suurem, siis sellega töötajat üle ei meelita,“ tõdeb Zilensk. Olulised tegurid töökoha vahetuse puhul, mis saavad määravaks peale palga, on ka ettevõtte maine tööandjana ja klapp tulevase ülemusega.

Samuti on oluline asukoht –  kuidas hakkab kujunema pere logistika (laps lasteaeda jne).

Zilenski sõnul sõltub palk, mida inimesele makstakse, eel-kõige firmajuhist. Osa suuri ja tuntud kaubamärgiga firmasid leiab, et nad on niigi tuntud, et ei pea inimesi palgaga meelitama, või pole kohalikul Eesti juhil voli palga osas otsustada, samal ajal osa väikeseid innovaatilisi ettevõtteid annab töötajale või-maluse uuendusteks ja heaks palgaks.

Statistikaameti andmete kohaselt oli selle aasta esimeses kvartalis kõige madalamad brutopalgad hotellides ja restoranides ning kalapüügi alal, kus keskmine palk jäi alla 7000 krooni kuus.

Palgatabelit juhivad finantsvahendus, kus keskmine brutopalk oli 26 594 krooni ja avaliku halduse ja riigikaitse sektor, kus palgad olid 16 762 krooni kuus. Keskmine brutopalk tõusis aastaga 20 protsenti.