Palgad on aastaga kasvanud enam kui kümnendiku

Kuigi viimase aasta jooksul on Eesti keskmine palk kasvanud 4057 kroonini, prognoosivad analüütikud ja ettevõtted vähemalt aasta lõpuni palgakulude väga väikest kasvu.

"Kuna ettevõtted ei saa enam tootjahindu nii palju tõsta, siis peaksid töötajate palgatõusu võimalused muutuma edaspidi oluliselt ahtamaks," ütles Hansapanga analüütik Maris Lauri.

Müüjate palk tõuseb

Lauri hinnangul jääb tänavu keskmiseks reaalpalga tõusuks kõigest kolm–neli protsenti. "Majanduskriisist toibumine võib jõuda inimeste palkade tõusuni teenindus- ja kaubandussektoris, kus töötajad saavad tulemuspalka," prognoosis ta. Samuti peaksid tema sõnul olema suuremad palgatõusu võimalused turismi, transiidi ja sidega seotud majandusharude töötajatel.

Fontes Konsultatsioonide konsultandi Ellen Liiguse sõnul on nad tänavuseks prognoosinud 7–8-protsendilist palgatõusu.

Lauri sõnul on keskmise palga 11,5-protsendiline aastane kasv üllatav, sest nii esimese kvartali sisemajanduse kogutoodang (SKT) kui ka tööstustoodang jäävad mullusega võrreldes tõenäoliselt kergelt miinusesse.

Vene kriis lisas hoogu

"Peale avaliku sektori palgatõusu aasta alguses andis keskmisele palgale hoogu ka mullune Vene kriis, mis lükkas paljud eelmise aasta lõppu kavandatud palgatõusud esimesse kvartalisse," ütles Lauri. Tema hinnangul on keskmine palk kasvanud ka töötajate efektiivsuse suurenemise ning teenindussektori eduka aastaalguse tõttu.

Liigus lisas, et Fontese uurimuse järgi on poole aastaga keskmine palk kasvanud ainult neli protsenti. Suurt erinevust võrreldes statistikaameti näitajatega põhjendas ta sellega, et Fontes on arvesse võtnud peamiselt erasektori palku, aasta alguses suurenesid sissetulekud järsult riigitöötajatel.

Tallinna Kaubamaja personalijuht Jaanika Kuusik ütles, et Tallinna Kaubamaja kontserni töötajate keskmine palk on aastaga tõusnud kümnendiku. Kaubamajas vaadatakse töötajate palk üle aprillis ja oktoobris.

Kuusiku sõnul ei plaani ettevõte tänavu palku oluliselt tõsta. "Arvan, et enamik ettevõtteid suhtub sellel aastal palgakuludesse konservatiivselt," lausus ta. Kuusik lisas, et suhtub skeptiliselt statistikaameti andmetesse, mille kohaselt tõusis palk jae- ja hulgikaubanduses esimeses kvartalis mullusega võrreldes ligi veerandi.