Bolton Realestate’il on Paljassaare sadamas magusaim 1,8-hektariline krunt otse kai ääres. Kokku on firmal sadamas hoonestusõigus 2,7 hektarile, kuhu annab perspektiivis ehitada paraja linnaku.

Firma omanikering on vaat et sama kirju kui mõnel soositumal börsiettevõttel. Nõu ja jõuga on kõigepealt kampa löönud Tallinki suuromanikud Enn Pant ja Ain Hanschmidt Infortariga.

“See saab olema suur ja ma arvan, et perspektiivne projekt,” ütles Hanschmidt, kes ise on ka Bolton Realestate’i nõukogus. “Tallinn hakkab peagi Paljassaare sadama poolelt väga kiirete sammudega arenema, sadama suunitlus muutub kapitaalselt,” lisas ta.

Lisaks kuulub Bolton Realestate’i omanikeringi endine Saku õllekuningas Cardo Remmel ja sadama eksjuhi Riho Rasmanni juhitava SBM Panga suuromanik kreeklane Nikolaos Sarros.

Suur potentsiaal

“Mulle tutvustati seda äriplaani ja ma otsustasin kaasa lüüa,” ütles Sarros. “Minu jaoks oli tegu võrdlemisi tühise investeeringuga, samas olen väga kinnisvaraärist huvitatud ning näen selles suurt potentsiaali,” lisas ta.

Remmel jäi napisõnaliseks: “Ei kommenteeriks neid asju,” ütles ta. Omanike nimistu jätkub ehitusärimeeste Raivo Ranna ja Aivar Tuulbergiga. “Küll elu ka ükskord sinna jõuab,” ütles Tuulberg, lisades, et eestlased armastavad mere ääres elada. Tema hinnangul ei kujune Paljassaarest eliitrajooni. “Targem on raha teenida taskupärasema kinnisvaraarendusega. Eliiti ei jõua keegi kokku osta, vaadake, mis hinnad on!”

Lisaks figureerib Bolton Realestate’i omanikeringis õmblustööstusega Marat seotud inimesi, nagu Marati üks omanikke Eero Makkonen, nõukogu liige Rein Lehtmets ning juhatuse liige Vadim Kivipelto. Soomlaste rivi ei lõpe: osa Bolton Realestate’ist kuulub ka trükikoja Prisma Print omanikule Tapani Teeriahole. Lisaks vähemalt kolm Soome kalastustarvete firma Rapala omanikku jpt.

Teeriaho sõnul võiks Paljassaarest saada midagi analoogset, nagu Helsingis on Länsisatama – osa sellest on juba kujunenud elurajooniks. Elupinnad, kontorid, uutmoodi lahendused, elu päeval ja öösel, jahisadam – loetles Teeriaho Paljassaare sadama tuleviku märksõnu.

Hetkel on Paljassaare kaubasadamas hiiglaslikud laokompleksid, mida läbib kolm miljonit tonni sütt ja naftaprodukte, väetisi, puitu jpm aastas. Kinnisvaraarendus on seal mõeldav alles siis, kui kaubasadam suletakse.

Pärast RAS Ookeani pankrotti müüdi Paldiski sadamas krunte paljudele erainvestoritele. “Sadam on kui lapitekk, kus on suvaliselt läbisegi Tallinna Sadama, riigi ja erainvestorite maatükid,” kirjeldas olukorda Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp. Sadamal on alal ligi 44 hektarit maad.

Väike äri Bolton Realestate’il sadamas siiski juba käib. Nimelt rendib firma laokomplekse sadamaoperaatorile KS Stivideerimise Aktsiaselts.

Kalev Kallo: sadama tegevus säilib

•• Abilinnapea Kalev Kallo sõnul näeb üldplaneeringu visioon Paljassaare alale ette segahoonestust: büroosid, elumaju, ühiskondlikke hooneid. “Sadamategevus säilib huvilaevadele, väiksematele kruiisilaevadele, kaatritele ja jahtidele,” ütles ta.

•• Paljassaare sadamast veel veidi Kopli poolsaare tipu poole asub Katariina kai, mille korrastamist linn kavandab. Poolsaare tipus on Natura linnukaitseala, kuhu kinnisvaraarendust Kallo sõnul vähemalt esialgu ei tule. Kallo loodab Põhja-Tallinna üldplaneeringu heakskiitmist 2008. aastaks.