Jõulud toovad õpetajatele veidi rõõmu

ANNELI AMMAS

Jõuludele mõeldes on ajalooõpetaja Mare Räis heas tujus, sest nende koolis makstakse jõulupreemiat, kuid uuelt aastalt ta olulist palgatõusu ei oota.

Praegu teenib Tallinna 21. keskkooli ajalooõpetaja Mare Räis (34) tavakoormusest rohkem tunde andes 3200 krooni kuus. "Ma ei imesta, kui mu palk tõuseb vaid mõnisada krooni, sest meie kool ei hakka enam nn eliitkooli lisatasu saama," rääkis Räis. "Koolis veel keegi uute palkade kohta midagi täpselt öelda ei oska," lisas oma koolis streiki juhtinud õpetaja.

"õpetajate põhipalk tõuseb uuest aastast 23 protsenti, mis tähendab, et noore õpetaja põhipalk on senise 2330 asemel 2840 krooni," ütles haridusministeeriumi eelarve- ja majandusosakonna juhataja Anneli Kommer. "See ei tähenda, et iga õpetaja praegune palk koos lisatasudega tõuseb 23 protsenti. Sõltub sellest, kas lisatasud jäävad endiseks, näiteks kas õpetajal on normkoormusest rohkem tunde ja kas ta juhatab klassi," selgitas Kommer.

Osakonnajuhataja kinnitusel jääb lisatasudeks mõeldud 20 protsenti iga kooli põhipalgafondist ka tuleval aastal alles. Samas tõdes Kommer, et valitsus pole uusi palgamäärasid (vt tabel) veel kinnitanud. "Muutuda võib põhipalga ning lisatasude vahekord. See tähendab, et põhipalka võidakse tõsta 28 protsenti ja lisatasudeks jääb 14 protsenti," selgitas ta.

"Meid huvitab, et õpetaja põhipalk oleks võimalikult kõrge ning sõltuks vähem lisatasudest," ütles haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik.

"Põhimõtteliselt ei rahulda meid palgatõus mingi protsendi võrra, vaid nõuame ka edaspidi, et kõrgharidusega õpetajate ning kultuuri- ja teadustöötajate miinimumpalk tavakoormuse eest oleks kindel number," ütles haridus- ja kultuuritöötajate ametiühingu TALO pressiesindaja Linnar Kaldmaa.

Kuigi õpetajate palganõuet, 3745 krooni igale kõrgharidusega pedagoogile, üleeile vastu võetud riigieelarve ei täitnud, on streigiähvardus päevakorrast maas. "Tänu opositsiooni pressingule on valitsusel lootus saada uueks aastaks õpetajatega töörahu," sõnas Kaldmaa.

õpetajate palkadeks on riigieelarves kokku 942 miljonit krooni, millest 72 miljonit lisandus pärast opositsiooni survet valitsusele.

Kaldmaa lisas, et TALO on saanud valitsuse esindajatelt põhimõttelise kokkuleppe, et 1999. aasta 1. jaanuarist hakkab kõrgharidusega õpetaja tööle asudes kohe teenima vähemalt 3745 krooni.

Koolijuhte on pannud kahtlema haridusministeeriumi kava muuta maakondadele ja koolidele raha jagamise koefitsiente. "Uuest aastast ei minda uuele koefitsientide süsteemile," kinnitas ministeeriumi osakonnajuhataja Kommer.

Jõulupreemia õpetajatele

"Meie koolis lubati maksta jõulupreemiaks 64 protsenti palgast," rõõmustas ajalooõpetaja Mare Räis. Tänu sellele võis ta endale lubada kauaigatsetud kostüümi ning lapsed saavad jõuluvanalt igatsetud kingid - juhtimispuldiga auto ja lasteentsüklopeedia.

"Tõelise jõulukingi saime ka koolile - valmis õpetajate tööruum ning kooli hoolekogu on lubanud pedagooge omalt poolt meeles pidada," rääkis Räis.

Viljandimaa Võhma gümnaasiumi direktor Tiiu Nõmm sõnas, et tema õpetajatele jõulupreemiat maksta ei saa. "Oleme palgafondi ülejäägid aasta jooksul lisatasudeks jaganud, õpetajad ise otsustasid nii," sõnas Nõmm.

"Maksan õpetajatele jõuludeks tänavu juba neljandat korda preemiat ning kokkuvõttes on kõik umbes palga jagu juurde saanud," rääkis Tartu 13. keskkooli direktor Jevgenia Lindevald.

"Mehele tahaks osta 1000-kroonist habemeajamismasinat ja tütrele 300-kroonist kotti, kuid ei saa. Umbes 1000-kroonine jõulupreemia kulub pere eelarveaukude täiteks," ütles üks Tallinna ühisgümnaasiumi õpetaja. "Endale ei taha ma jõuluks midagi. Ostsin hiljuti uue voodipesukomplekti ja ütlesin mehele, et võib selle mulle jõulupaki sisse panna."

"Olen hambaarsti juurde minekut neli kuud edasi lükanud, aga jõulupreemia eest võin seda lõpuks teha. Kuigi see peaks küll esimesi asju olema, mida endale lubada," ütles üks pensionieas õpetaja.

õpetajatega sarnaseid palganõudmisi esitanud kultuuritöötajate senine põhipalk oli 1900 krooni ning uuest aastast peaks see Kaldmaa sõnul tõusma 20 protsenti ehk 2280 kroonini.

TALO pressiesindaja sõnul on kultuuritöötajate töörahu kahtlane, sest kõigi nende palgad ei tõuse võimaliku 20 protsendi võrra.