Peaminister Taavi Rõivase endise majandusnõuniku Ruta Arumäe kriitiline sõnavõtt valitsuse aadressil on toonud kaasa elavat vastukaja. Pikka aega poliitikas ja erinevatel ministritoolidel istunud sotsiaaldemokraat Urve Palo kirjutas on Facebookilehel, kuidas avalikus sektoris analüüse eiratakse. Seda siis, kui tulemused ei lähe kokku valitseva dogmaga

Palo kirjutab:

Minagi sain tõelise ehmatuse osaliseks, kui kaheksa aastat tagasi rahvastikuministri ametisse asusin - kui palju kulutab riik maksumaksja raha uuringutele ja analüüsidele, et siis neist järeldusi mitte teha. Paraku on selline hoiak jätkunud kõik need aastad, kui uuring läheb vastuollu valitseva dogmaga, siis on selle koht lauasahtlis. Erasektoris ei tuleks see kõne allagi!

Hea näide ühe tõsise analüüsi eiramisest on värske uuring majutusteenuse käibemaksumäära tõstmise mõjudest, mille viis läbi Eesti Konjunktuuriinstituut. Seal toodi selgelt välja, et maksuerisuse kaotamine toob oodatava tulude kasvu asemel kaasa hoopis riigi turismitulude vähenemise, töökohtade kadumise ja varimajanduse süvenemise.