Aasta tagasi soovis toonane nõukogu pikendada juhatuse esimehe ametiaega ilma konkursita. Mõistagi ei olnud mul võimalustki sellega nõustuda – nii riigiettevõtete juhtimise valge raamat kui olemasolev koalitsioonileping ütlevad selgelt, et tuleb alati korraldada konkurss.

Konkursi viis läbi nõukogu ja mulle esitleti kahte tugevaimat kandidaati. Toona tundus ka mulle, et Joona Saluveeril on värskemad mõtted, kui juba 11 aastat juhatuses olnud Aavo Kärmasel. Kokkuvõttes tegi otsuse nõukogu, nagu näeb ette ka seadus.

Kahjuks alati ei oska ette prognoosida, kuidas organisatsioon uue juhiga tööle hakkab. Kui aasta möödudes selgus, et juhatuse esimehel ja nõukogul on erinev arusaam ettevõtte tulevikust, polnud mõtet enam oodata ja tunnustan seega nõukogu kiire ja konkreetse reageeringu eest.

Omniva oli ja on väga tugev ettevõte ja juhi vahetus ei muuda organisatsiooni kuidagi nõrgemaks. Uue juhi leidmiseks korraldatakse konkurss.

Soovin Joonale edu ja jaksu järgmistes ametites, kahtlemata on tegemist tugeva professionaaliga.

Sai ametisse Palo soosinguga

„Nõukogu kutsus Joona Saluveeri juhatuse esimehe kohalt tagasi seoses erinevate nägemustega ettevõtte tulevikustrateegiast,“ ütles Omniva nõukogu esimees Bo Henriksson.

Ärilehele teadaolevalt said Saluveerile saatuslikuks talle eelmisest juhist Aavo Kärmasest jäänud liiga suured kingad, mida ta täita ei suutnud. Eesti Posti suurusel organisatsioonil on vaja juhiks head suhtlejat ning "käimatõmbajat", Saluveerist seda väidetavalt ei olnud. Kindlasti lisas vastuseisu uuele juhile asjade käik, kuidas Saluveer juhiks "pandi" - minister Urve Palo käsul lisati ta kandidaatide sekka, sai lõppvooru ja tõusis võitjaks.

Vastasel juhul olevat Palo ähvardanud kogu nõukogu välja vahetada. Palo ise eitas seda väidet. Toona viidati, et kui senine juht Aavo Kärmas soovis jõuliselt Hiina-suunalist äri jätkata, siis Palo meelest tuli tähelepanu pöörata rohkem kodumaisele postiteenusele.

Sellise vangerdusega kaotas Eesti Post kokkuvõttes hinnatud juhatuse esimehe Aavo Kärmase ning hea Läti-suunalise ärijuhi, kellena Saluveer enne töötas.

Sügiseni juhib Omnivat juhatuse liige Ansi Arumeel, seejärel tuleb uue juhi leidmiseks konkurss.