SPJL juhatus põhjendab oma otsust muu hulgas sellega, et Nordea on aidanud oma klientidel asutada maksude maksmise vältimiseks ettevõtteid maksuparadiisidesse, seisab liidu kohulehele postitatud pressiteates.

"SPJLi arvates lõhuvad maksudest kõrvalehoidumine ja nendest põiklemine heaoluriigi vundamenti," teatas liit. "Agressiivne maksude optimeerimine on põhjus, miks maksude maksmine jääb madalat ja keskmist tulu saavatele inimestele. Ühiskonna pakutavates teenustes, mille hulka kuulub ka turvalisus, ei oleks valitsuse plaani kohaseid kärpeid vaja teha, kui makse kogutaks täies mahus."

Panama advokaadibüroo Massack Fonseca andmetelekkega ehk nn Panama paberite skandaaliga seoses paljastus ühtlasi see, et Nordea oli aastaid aidanud oma klientidel maksuparadiisides ettevõtteid asutada, niimoodi tihti maksude eest peitumisele kaasa aidates. Põhjamaistest pankadest oli Nordea Panama paberites ülekaalukalt enim esindatud.

Nordea roll Panama paberites on põhjus, miks mitu Soome avalikku organisatsiooni, ennekõike ametiühingud ja parteid, on kas teatanud pangast oma raha väljaviimisest või plaanist seda teha. Enne politseinikke on Nordeast raha väljaviimise otsustanud transporditöötajate ametiühingute liit AKT ja tööstustööliste ametiühing TEAM. Konto mujalekolimisega on ähvardanud Soome sotsid, vasakliit ja põlissoomlaste partei.

Ennekõike ametiühingute kontode viimine teise panka on ühele pangale tuntav hoop, sest Soome ametiühingute ja nende liitude kümnete aastate jooksul kogutud streigikassade ja muu finantsvara kogusumma ulatub mitme miljardi euroni. Näiteks üksnes AKT streigikassa suuruseks on hinnatud üle 50 miljoni euro.

Soomlaste eeskujul on Nordeas "jalgadega hääletamas" ka rootslased. Aprillis teatas plaanist oma vara Nordeast ära tuua Rootsi ametiühingute keskliit LO.