Nädala alguses avaldas Hiina riigimeedia loo ühe vanurist endise kindrali tegevusest. Guo Boxiongi ja tema perekonda kahtlustatakse muude kuritegude seas ka miljonite dollarite ulatuses altkäemaksude võtmises. Ta tegi Hiina armees võimalikuks ohvitseride edutamise – altkäemaksu vastu, kirjutab ajakiri Time.

Järgmisel päeval avaldasid rahvusvahelised ajakirjanikud, kes tegelevad Panama skandaali uurimisega tõendid, et praegu seitsme mehe klikk ehk poliitbüroo alalise komitee kaheksa varasemat liiget on loonud maksuvabasid firmasid, mida võidi kasutada rikkuse peitmiseks.

Nende seas on Hiina presidendi Xi Jinpingi õemees – propaganda tsaar Liu Yunshan. Samuti eks-presidendi Li Pengi tütar, kes orkestreeris Tiananmeni veresauna korraldamist. Ka on seal kunagine poliitbüroo tõusev täht, kes tappis oma eksnaise ning kannab nüüd koos naisega vanglakaristust.

Firmade ja kontode loomine ja kasutamine maksuvabades piirkondades ei võrdu väärkäitumisega. Arvestades, et Hiina president Xi peab ennekuulmatus ulatuses korruptsioonivastast kampaaniat, on Hiina tippametnike lähedaste maksuvabade firmade kasutus vaevalt rahalise läbipaistvuse teenäitajaks.

Hiina eliit on kuhjanud kokku tohutu varanduse. Mullu pidi president Xi suisa kutsuma parteikaadrit korrale, et need jälgiksid pereliikmete liigset kulutamist ja näitaks oma käitumisega head eeskuju. Samas ei ole jätkuvalt selge, kuidas maksis president Xi oma tütre Harvardi õpingute eest, kus üksnes õppetasu on suurem presidendi aastapalgast.

Ta ei ole seda kunagi avalikkuse eest selgitanud. Küll aga on ametnikud vahistanud aktivistid, kes kutsusid üles avalikustama Hiina ametiisikute varasid. Hiina kandis Panama skandaali uurinud välismeediaväljaanded oma musta nimekirja. Hiina koristas riigis kasutatavast internetist viited Panama paberitele.