Pangajuht ise süüdistas kallutatud meediat, kes sidus Vene oligarhi maksuvabad kontod liidumaale kuuluva pangaga, kirjutab Bloomberg.

2012. aastast panka juhtinud Michael Grahammer teatas, et astub pangajuhi kohalt tagasi, kuigi pank ega pangatöötajad ei ole ühtegi seadust rikkunud.

„Ma olen 100% kindel, et pank ei ole kunagi ühtegi seadust ega sanktsiooni rikkunud,“ ütles ta. „Meedia on kallutatud Hypo Vorarlbergi ja minu vastu, mistõttu ma astun tagasi.“

Austria riiklik ringhääling ORF ja nädalaleht Falter raporteerisid, et Panama õigusbüroo Mossack Fonsecast lekkinud andmed näitasid, et Hypo Vorarlbergis on avatud vähemalt 20 maksuvaba piirkonnas registreeritud ettevõtte kontot.

Üks nendest on seostatud Venemaa miljardäri Gennady Timchenkoga, kes on USA sanktsioonide all alates 2014. aastast.

Nädala alguse poole teatas pank, et nad ajavad maksuvabade ettevõtetega ainult legaalset äri jälgides rahapesu ja sanktsioonide eeskirju. Pank on alustanud maksuvabade ettevõtetega panganduse vähendamist.

Feldkirchi prokuratuur uuris 2012. aastal kahtlasi tehinguid, kuid ei leidnud rahapesu märke ning lõpetasid juurdluse 2013. aastal.

Ka Hollandis tagasiastumine

Hollandi suurpanga ABN Amro nõukogu liige Bert Meerstadt astus Panama paberite skandaali tõttu ennetavalt tagasi, kuna tema nimi figureerib lekkinud Panama dokumentides. „Ma tahan panka säästa,“ ütles ta.

Dokumentide kohaselt oli ta Briti Neitsisaarte ettevõttes aktsionär – see oli 2001. aasta märtsis.

Ka mitmete teiste Euroopa pankade juhid on kutsutud järelevalveorganite vaibale. Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin kutsus Societe Generale juhtkonna teisipäeval plaanivälisele kohtumisele. Rootsi finantsinspektsioon küsitles Nordea juhatuse esimeest Casper von Koskulli. Viimane ütles, et midagi ei ole tehtud valesti.