Lätis kinnitas käibelangust 38% põllumajandusettevõtetest (VKE-de keskmine 47%), Eestis 30% (48%) ning Leedus 29% (59%),

Töötajate arvu plaanis vähendada ligi 20% Läti ja Leedu põllumajandustettevõtetest, kuid Eestis vaid mõned üksikud (2%). Üldarvestuses otsustasid koondamiste kasuks kõige rohkem Läti VKE-d, sest koguni 26% neist nimetas töötajate arvu kärpimist, samas kui Eestis ja Leedus oli vastav näitaja 18%.

Läti ja Eesti põllumajanduses mainis palgakärpeid vastavalt 12% ja 10% vastanutest ning Leedus jäi nende osakaal 4% juurde. Kõigi VKE-de seas plaanis uuringu andmetel ligi veerand (23%) Eesti VKE-dest kriisiajal palgakärpeid, mida on rohkem võrreldes Läti (21%) ja Leeduga (16%).

„Vaatamata teatud käibelangusele oli põllumajanduses koroonakriisi mõju väiksem kui mitmes teises sektoris. Töötajate arvu nägid ettevõtjad stabiilsena, isegi kui hooajaliselt võeti appi rohkem tööjõudu. Eesti tootjad on viimastel aastatel teinud ka palju investeeringuid, mis on toonud tänu tegevuse mehhaniseerimsele kaasa efektiivsuse tõusu," ütles SEB põllumajandussektori juht Andrus Mägi.

Koroonakriisi mõjusid analüüsiv SEB uuring Baltic Business Outlook (BBO) toimus juulis 2020 ning kokku vastas 2566 ettevõtet, neist Eestis 1133, Leedus 1001 ning Lätis 432. Üle 90% küsitluses osalenud ettevõtetes oli kuni 50 töötajat ning rõhuv enamus neist olid kuni 10 töötajaga ettevõtted.