AKTSIATURUD: Vene aktsiad langesid, Riia ja Vilniuse börsid püsisid

Suurinvestorid ootavad Eesti pankade kvartalitulemusi

EPL/Reuters/BNS/Interfax Tallinna börsil oli eile tähelepanu keskmes Tallinna Pank, mille aktsia tõusis ligi üheksa protsenti. Kolme suurpanga aktsiad langesid veidi. ICI Trusti maakleri Sven Kunsingu hinnangul oleks Tallinna Panga aktsia võinud uudistele toetudes veelgi rohkem kerkida, kuid päeva keskel peatas tõusu müügisurve.

”Võimalik, et enne liitumisuudiste avaldamist oli võetud Tallinna ja Ühispanga aktsiatele optsioone, mistõttu ka hinnad siis tõusid,” märkis Kunsing. ”Kui uudised avaldati, likvideeriti need optsioonid, mistõttu aktsiate hinnad tulid alla.”

Pettumus Hansapangas

Suurim kukkuja pangasektoris oli Hansapank, mille aktsia kaotas 3,8 protsenti reedesest sulgemishinnast ja lõpetas päeva 121,50 krooni juures. ”Ilmselt on osa investoreid natuke pettunud, et Ühispank on Hansapanga juhtrolli mõneks ajaks kahtluse alla seadnud,” põhjendas Kunsing Hansapanga aktsia tagasihoidlikku esinemist.

Tundub, et tugevat usaldust pangasektori vastu veel tekkinud pole, märkis Kunsing. ”Suuremad investorid ootavad kvartalitulemusi, mille tähtsust pangad ise rõhutanud on,” rääkis ta. ”Teisipäeval ootaksin mõnevõrra stabiilsemat päeva kui tänane."

Hoiupanga analüütik Ain Köster ütles, et kuigi Tallinna Panga aktsia liikumine peaks olema seotud Ühispanga ja Hansapanga liikumisega, on teine küsimus, kas Tallinna Pank on väärt seda hinda, mis Ühispank maksab. ”Investorid pole selles liitumises päris kindlad, turg on ebastabiilne,” lisas ta.

Riia börsil oli kauplemine eile taas tujutu ning enamiku aktsiate hinnad langesid veel veidi. Erandiks oli Unibanka, mille hind suure käibe juures tõusis viis santiimi, 3,13 latini. Maaklerite sõnul viis Unibanka üles see, et enamik aktsiaid on eeloleva aktsionäride koosoleku tõttu blokeeritud ning pakkumine on väike.

Suurim langeja oli Kaija 11 protsendiga 1,05 latini. Languse taga on 1998. aasta loodetust madalam kasumiprognoos.

Vilniuses tujutult

Olukord Vilniuse börsil on sarnane Riiaga – valitseb aktsionäride koosolekutest tingitud vaikuseperiood. Diilerid ennustavad, et sel nädalal püsivad hinnad stabiilsed või langevad veidi. Tähtsamatest aktsiatest tõusis Vilniuse Pank eile ligi 2,5 protsenti.

Vene aktsiaturg alustas uut nädalat 2–3-protsendilise langusega. MFK Renessansi diileri Mihhail Koltsovi sõnul oli turg päeva esimesel poolel väheaktiivne ning ostuhuvi puuduses hakkasid noteeringud alla minema. Turul ei olnud märgata ka olulist müügihuvi, sest enamik investoreid on asunud äraootavale seisukohale.

Diilerite sõnul ei ole võimatu, et investorid ootavad Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) naftaministrite kohtumise lõppu, kus kinnitatakse tootmise vähendamise otsus. Uudis peaks ootuspäraselt viima üles naftafirmade aktsiate hinnad.