Kui aasta esimeses pooles langesid korterite pakkumishinnad kohati kümnetes protsentides, siis viimastel kuudel on langus sõltuvalt maakonnast pidurdunud lausa mõnele protsendile kuus, selgub kinnisvaraportaali City24.ee statistikakeskkonnast Spot.

Ekspertide sõnul on pakkumishindade jõuliseks langemiseks siiski veel ruumi küllaga.

Pindi kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman usub, et põhi veel käes ei ole ning hinnad langevad veelgi. “Kütteperiood seisab ees ning aasta esimeses pooles töötuks jäänud inimeste hüvitised hakkavad otsa saama, see omakorda suurendab survet müügile,” rääkis Sooman.

Kui arvestada ka kohtutäiturite ja pankrotihaldurite kiirmüüke ning pankade hoogustuvat kodulaenuvõlglaste eluasemete arestimist, on tõenäoline, et pakkumishindade langus saab lähikuudel taas suurema hoo sisse.

Soomani sõnul on näiteks Tallinnas kinnisvara pakkumishinnad hetkel keskmiselt 41 protsenti kõrgemad kui reaalsed tehinguhinnad. “See vahe on praegu ikka päris suur ja ma julgen väita, et pakkumishinnad tulevad reaalsetele hindadele varsti lähemale,” rääkis Sooman. Tema hinnangul võivad pakkumishinnad tänavu langeda veel umbes 5-10 protsenti.

Turg näitab elumärke

Swedbanki jaepanganduse tegevdirektor Aet Altroff ütles, et nemad on kodulaenutingimusi juba leevendanud. “Laitmatu krediidiajaloo ja piisava laenuteenindusvõimega klientidele hea likviidsusega vara ostmisel on omafinantseeringu määr alates 10%,” märkis ta. Seni oli omafinantseeringu nõue eeskujulikule kliendile 20%.

Altroffi sõnul on näha, et septembris muutusid laenuhuvilised kliendid selgelt aktiivsemaks. “Kinnisvara hinnatase on stabiliseerunud ja loomulikult inimeste huvi kasvab ning hakatakse realiseerima seni edasilükatud koduostu plaane,” rääkis ta.

Laenutaotluste arv kasvab Altroffi kinnitusel praegu iga nädalaga ja näiteks septembris kasvas Swedbanki uusmüük võrreldes augustiga 10%.

SEB eraisikulaenude suuna juht Triin Messimas rääkis, et kui pere sissetulekuallikad on stabiilsed ning laenuvõtmise kavatsus hästi läbi mõeldud, on praegu hea aeg kodusoetamise peale mõelda.

Seoses madalate kinnisvarahindade ja baasintressimääradega ning inimeste kindlustunde mõningase paranemisega on Messimase sõnul võrreldes varasemate kuudega septembris-oktoobris märgata laenutaotluste arvu ning eluasemelaenude uusmüügi 10-15protsendilist kasvu.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on laenude uusmüük siiski umbes kaks korda väiksem.

Messimase sõnul on tuntavalt suurenenud ka nende klientide hulk, kes soovivad pangas eluasemelaenunõustamist.

Tänaseid laenutingimusi võib Messimase hinnangul pidada üsna headeks. Nimelt tasakaalustavad madalamad kinnisvarahinnad varasemate aastatega võrreldes suurema laenusaajalt nõutava omafinantseeringu määra ning rekordmadalale langenud Euribor tasakaalustab kasvanud marginalid.

“Võib isegi väita, et täna on soodsam eluasemelaenu võtta kui paari aasta eest, kuna tingimused ei ole viimase paari aasta võrdluses oluliselt halvenenud ehk keskmise korteri keskmine sissemaks on jäänud samale tasemele, kuid tänu kinnisvarahindade langemisele tuleb inimestel laenata väiksem summa,” rääkis Messimas.

Korterite keskmised pakkumiste põhised ruutmeetrihinnad (15. oktoobri seisuga):

Harjumaa – 18 680
Tartumaa – 15 075
Pärnumaa – 14 763
Läänemaa – 13 142
Saaremaa – 12 101
Viljandimaa – 8 642
Võrumaa – 8 503
Raplamaa – 6 988
Lääne-Virumaa – 6 749
Järvamaa – 6 172
Hiiumaa – 6 158
Põlvamaa – 5 987
Valgamaa – 5 701
Ida-Virumaa – 5 088
Jõgevamaa – 4 146

Allikas: City24/Spot