Kui eelmise aasta esimese viie kuuga suurenes SEB panga aktiivsete krediitkaartide hulk 2079 võrra, siis tänavu samal ajal aktiivsete kaartide hulk hoopis vähenes 2777 kaardi võrra.

SEB panga eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas ütles Päevaleht Online´ile, et põhjuseks on klientide kindlustunde vähenemine, mistõttu ei võeta uusi täiendavaid kohustusi. Samas eelneb krediitkaardi väljaandmisele panga poolt kliendi maksevõime põhjalik analüüs.

Kaardi saamise ning krediidilimiidi suuruse määrab Messimase kinnitusel kliendi regulaarne ja tõestatav sissetulek. “Üldised põhimõtted maksevõime analüüsil muutunud ei ole. Pisut erinev võib olla ebakorrapäraste sissetulekute käsitlemine. Vähem võetakse praegu arvesse otseselt töötulemustest sõltuvaid sissetulekuid, näiteks müügiboonuseid,” rääkis ta.

SEB vaatas krediitkaartide taotlemise tingimused viimati üle märtsikuus ning krediitkaarti saab taotleda alates 10 000-kroonisest netosissetulekust. Maksimaalne krediidilimiit võib olla ühe kuni kahe kuu netosissetuleku ulatuses.

Sampo panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe ütles, et võrreldes 2008. aasta esimese poolaastaga on sellel aastal krediitkaartide väljastamine vähenenud ligikaudu 17 protsenti.

Väljastatud kaartide arvu vähenemise olulisimaks põhjuseks on ka Mäe kinnitusel klientide olemasolevad kohustused, mis ei võimalda täiendavaid krediidikohustusi juurde võtta. Kindlasti mängib tema hinnangul rolli seegi, et alates selle aasta algusest on Sampo pangast positiivse krediidiotsuse saamise eelduseks taotleja palga laekumine Samposse.