Viimastel nädalatel on kliente teise samba fondide valitsemistasude langusest teavitanud nii Swedbank, LHV, SEB kui ka Luminor. Tegu pole siiski juhusliku kokkusattumusega, vaid pankadel tuleb valitsemistasusid 1,2 protsendini langetada riigikogus möödunud aastal heaks kiidetud investeerimisfondide seaduse muudatuste tõttu. Lisaks võimaldab muudatus neil suuremaid aktsiariske võtta.

"Tegelikud tasumäärad saavad olema sellest piirmäärast väiksemad, sest fondide mahu kasv on toonud tasumäärade languse," ütles SEB varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev ERR-ile.
Swedbanki Investeerimisfondide juhatuse esimees Kristjan Tamla sõnul langeb nende keskmine valitsemistasu septembrist 0,8 protsendi juurest 0,66 protsendini ning järgmise aasta veebruaris hinnanguliselt 0,55 protsendini.

"Tänaste fondimahtude juures võidavad kliendid septembris aset leidvate tasude langusest 2,5 miljonit eurot ning tuleva aasta veebruaris veel täiendavalt kaks miljonit eurot aastas," sõnas ta.

Tamla märkis, et suurem pensionifondide tasude langetamise trend sai alguse 2015. aastal ning Swedbankis on teise samba fondide haldustasud viimase viie aastaga enam kui poole võrra kahanenud.

"Eks siin ole kaks põhjust: esiteks on fondide mahud päris kiiresti kasvanud ja see võimaldab fonde odavamalt pakkuda," lausus Tamla.

Loe lähemalt ERRist.