Ainult intressipuhkust taotleda võimalik ei ole, küll aga on pangad võimaldanud nii põhiosa- kui ka intressipuhkust koos. Siiski ei ole tegu tavapärase lahendusega ning pankade kinnitusel kaalutakse iga kliendi probleeme eraldi.

Sampo Pank on ajutist intressipuhkust pakkunud alates käesoleva aasta jaanuarist ning inimesi, kellele on võimaldatud maksepuhkust nii põhiosa kui ka intressi osas, on tänaseks umbes 150.

„Iga klient ja tema olukord on erinev ning erinevad lahendused on võimalikud ainult siis, kui klient on koostööaldis,” selgitas Sampo Panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe Päevaleht Online´ile.

Ka Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapase sõnul vaadatakse iga kliendi probleem individuaalselt läbi ning kui maksepuhkusest tõesti abi on, siis tuleb pank ka vastu. „Alati ei ole kliendi jaoks maksepuhkus siiski pääsetee,” rõhutas Künnapas.

Märtsi lõpu seisuga oli raskuste tõttu maksepuhkusel olevate Swedbanki klientide arv umbes 1100, kellest pea pooled on lisaks põhiosale saanud ka intressipuhkust.

SEB-i eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimase sõnul pole aga intressi maksepuhkus päris õige mõiste, kuna tegelikult intresside tasumisest laenusaajat vabastada ei saa.

„Täielik maksetest vabastamine on põhimõtteliselt võimalik, kuid kui laenu võtnud leibkonnal on säilinud kas või väike sissetulek – mis üldjuhul ikkagi on – soovitame ikkagi jätkata teatud summas laenu teenindamist,” selgitas Messimas.

„Arvestatud intressi ulatuses laenu andmine (intressi kapitaliseerimine) leevendab lühiajaliselt küll olukorda, kuid ei ole kindlasti kliendile kasulik, sest suurendab veelgi laenukohustust ja edaspidiseid laenumakseid.”

Messimase sõnul on SEB kasutanud küll nii intressi kapitaliseerimist kui ka intresside ajutist vähendamist, kuid nende abinõude rakendamisel analüüsitakse enne väga põhjalikult konkreetset laenuprojekti ja laenusaaja olukorda.

„Eesmärk on kliendile pakkuda võimalikult pikaajalist lahendust, lühiajaline maksetest vabastamine enamikul juhtudest probleemi ei lahenda ja laenusaaja võib hiljem olla praegusest veel raskemas olukorras,” selgitas ta ning lisas, et laenaja tegelikust maksevõimest lähtudes on siiski võimalik teatud perioodiks laenumaksete vähendamine miinimumini.