Kaitseminister Urmas Reinsalu tegi pankadele ettepaneku lisada eluasemelaenu lepingutesse võimalus saada ajateenistuse ajaks soodustingimustel maksepuhkust ning seda ilma lepingutasuta ja riskimarginaali tõstmata.

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk ütles, et juhul, kui laenu on võtnud ajateenistusse minev klient ja ta on täitnud panga ees kohustusi korrektselt ning ainus põhjus maksepuhkuseks on kliendi sissetulekute vähenemine seoses ajateenistusse minekuga, siis pank ei näe põhjust laenuintressi tõstmiseks ja seda põhimõtet järgib pank juba täna.

"Sellisel juhul oleme me ka nõus andma maksepuhkustilma selle lepingumuudatuse sõlmimise eest lepingutasu võtmata," ütles ta.

SEB on nõus valmis pakkuma ajateenijatele maksepuhkust kaitseministri poolt välja pakutud tingimustel.

Panga eraisikute suuna arendusjuhi Triin Messimas nentis, et ajateenijatel on ka praegu võimalus laenu põhiosamaksetele maksepuhkust võtta, kuid vahe on selles, et pank ei ole kohustatud seda andma.

"Laenu saamise eelduseks on maksevõime olemasolu, see tähendab, et laenusaajal peab olema püsiv ja stabiilne sissetulekuallikas, reeglina alaline töökoht, ka piisav tööstaaž, viimasel töökohal katseaeg läbitud jne. Pangal ei ole alust arvata, et ajateenistusse asumisel senine tööleping lõpetataks," rääkis Messimas.

"Kui laenutaotleja puhul on teada, et noormees hakkab kohe ajateenistusse minema, võime küll soovitada laenuvõtmise edasi lükata ajateenistuse-järgsesse perioodi, kuid selliseid juhtumeid sageli ette ei tule."

Enamasti võetaksegi ajateenistusse asumisel laenu põhiosamaksetele maksepuhkus ja jäädakse tasuma vaid intressi. Kuna ajateenistus kestab alla aasta, ei mõjuta maksepuhkuse kasutamine Messimase sõnul oluliselt laenumakset pärast maksepuhkuse lõppu ka juhul, kui laenu lõpptähtaega ei pikendata.

"Üldiselt saavad ajateenistuses olijad intressi tasumise kohustusega kenasti hakkama," nentis ta.

Pank ei ole Messimase sõnul kohustatud maksepuhkust andma, kuid oma laenukohustusi seni korralikult tasunud noormehe puhul ei näe pank põhjust, miks ajateenistuse ajaks maksepuhkust mitte võimaldada.

"Perioodil, kus maksevõime on mõnevõrra vähenenud, on mõistlik vastavalt kohandada ka laenumakseid, et vältida võlgnevuste tekkimist. Kui maksepuhkuse taotlemise põhjuseks on ajateenistusse asumine, oleme kontrollinud, kas maksepuhkuse periood katab kogu ajateenistuse perioodi, ja vajadusel isegi teinud ettepaneku kasutada algselt taotletust pikemat maksepuhkust," sõnas Messimas.

Kui kohustuseks on ka õppelaen, soovitab pank kindlasti kasutada riigi poolt ette nähtud maksepuhkust, mille jooksul ka intressi tasub laenusaaja eest riik.

"Igal juhul on soovitav laenukohustustega noormehel enne ajateenistuse algust panga poole pöörduda, et laenude tagasimaksmise võimalused ajateenistuse perioodil üle vaadata ja konkreetseid soovitusi saada maksepuhkuse taotlemiseks vm vajalikeks ümberkorraldusteks laenudega seoses," lausus Messimas.

Millal annab pank maksepuhkust?

Triin Messimas: Maksepuhkuse taotlemiseks võib olla erinevaid põhjuseid, praktikas kõige levinum on siiski olukord, kus sissetulek on ajutiselt vähenenud, näiteks lapse sünni korral.

Maksepuhkuse otsustamisel teeme kindlaks, milline saab olema kliendi laenumakse pärast maksepuhkuse lõppu ja kas on vajalik ka näiteks laenu lõpptähtaja pikendamine. Tähtis on veenduda, et nii maksepuhkuse ajal kui pärast seda on laenumaksed kliendile jõukohased.

Maksepuhkuse saamine on lihtne ja kiire nendel klientidel, kes on seni oma finantskohustusi laitmatult täitnud. Veidi rohkem võib analüüs aega võtta juhtudel, kui makseraskused on juba tekkinud - pank soovib veenduda, et maksepuhkuse rakendamine on antud olukorras kõige sobivam lahendus, st me ei taha teha otsuseid, mille tagajärjeks on lihtsalt probleemi edasilükkamine. Makseraskuste korral võib olla mõttekam pakkuda kohe muid lahendusi, näiteks muud laenugraafiku muudatused.

Andres Tukk: Maksepuhkust saavad taotleda nii makseraskustesse sattunud kliendid kui ka need inimesed, kes vajavad maksete ajatamist mõnel muul põhjusel.  Maksepuhkuse võtmine on igati põhjendatud, kui perre on sündinud laps ja vanemahüvitis on lõppemas või näiteks töökoha vahetamisel.