Poolt eluasemelaenu turgu kontrolliv Hansapank tõi eile turule 10 aastaks lukustatud intressiga kodulaenu, mille intress on hetkel 5,45 protsenti. Varem fikseeris Hansapank laenuintressi vaid viieks aastaks.

Muudatused tõstavad Hansapanga fiksintressi kasutajate arvu seniselt ühelt protsendilt kahe-kolme protsendini.

Hansapangast on oma kodu soetamiseks laenu võtnud ligi pooled kodulaenu võtnud 80 000 perest. Kodulaenude maht Eestis ületas mai lõpus 20 mld krooni piiri, kasvades üle 1 mld krooni kuus. 90 protsenti laenudest sõltub Euriborist ja on annuiteetgraafikuga, kus alguses maksab laenaja peamiselt intressi.

Hansapanga eraisikute panganduse tegevdirektor Priit Põldoja kommenteeris: “Jõukale segmendile on lukku löödud intressiga laenupakkumine väga huvitav. Näiteks kui olen investeerinud kinnisvarasse tootlusega 10 protsenti, siis võtta laenu ja fikseerida laen 5 protsendile.”

Lähiajal plaanib Ühispank turule tulla lahendusega, kus pool laenust väljastatakse fikseeritud ja pool ujuva intressiga.

“Selline lahendus on soodsam, kui tavaline intressi fikseerimine või intressi tõusu vastu kaitstud kodulaen,” kommenteeris Ühispanga jaepanganduse divisjoni direktori asetäitja Eerika Vaikmäe Koit. Ta lisas, et tormijooks fiksintressidele algab alles peale Euribori väga kindla ja olulise tõusutrendi teadvustumist.

Nordea Eesti juhatuse esimees Christer Rosenström kommenteeris, et uute fikslahenduste turule tulekul tekib laenajal võimalus valida.

Tavaliselt USA Föderaalreservi tuules baasintresse üle vaatav Euroopa Keskpank tuleb kokku homme. Eesti Panga hinnangul on baasintressi tõusu oodata hiljemalt sügisel.