Eesti ühispanga ja Hoiupanga aktsionäride üldkoosolekud tegid nädalavahetusel panganõukogudes mitmeid olulisi muudatusi.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) esindajad Jonathan Harfield ja Andre Küüsvek hakkavad samaaegselt osalema kahe Eesti kommertspanga nõukogus.

Harfield hakkab osalema nii Hoiupanga kui ka Hansapanga nõukogus. Kuna EBRD võib järgmisel aastal teha ühte Eesti kommertspanka suurinvesteeringu, võiks Küüsvek olla lisaks Hoiupanga nõukogule ka selle panga nõukogus, ütles Harfield, jättes kõne all oleva panga nime avalikustamata.

Harfield on kaalunud Hansapanga ja Hoiupanga nõukogudes osalemisel tekkida võivat huvide konflikti ja leiab, et konflikti tekkimise võimalus on siiski piiratud.

Harfield on EBRD esindajana viie Ida- ja Kesk-Euroopa panga nõukogu liige. Nende viie maa hulka kuuluvad näiteks Poola ja Bulgaaria, lisas ta.

ühispanga nõukogu esimehe Aare Urmi sõnul kirjutasid vana nõukogu 14 liikmest kaheksa vabatahtlikult nõukogust lahkumise avalduse ja allesjäänud kuuele liikmele valiti nõukokku juurde neli liiget.

Uuteks nõukogu liikmeteks valiti Tallinna linnapea Robert Lepikson, reformierakondlane Andres Lipstok, Pakterminali juhatuse esimees Aadu Luukas ja ETFC grupi nõukogu esimees Tiit Kõuhkna.

Vanast nõukogust jäid sinna edasi nõukogu esimees Aare Urm, Tartu Tootjate Liidu direktor Mart Avarmaa, Haapsalu KEK-i juhatuse esimees Koit Uus, Hansatee tegevdirektor Enn Pant, itaalia suuraktsionär ja Preatoni Grupi juhatuse esimees Ernesto Preatoni ning Swedfundi esindaja Tord Martin Olofsson.

Hoiupanga nõukogust lahkuvad Hansapanga esindad Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis ning Eesti Panga esindaja Valdur Laid.

Tamjärv ja Mõis lahkusid nõukogust, sest Hansapank müüs oma osaluse Hoiupangas Rootsi Swedbankile. Sellega seoses valisid Hoiupanga omanikud nõukogu uueks liikmeks Swedbanki asepresidendi Lars-Olof ödlundi. Esimehe valib nõukogu aprilli lõpus.

AARE REIVART