Nii Danske, SEB kui ka Swedbank ennustasid oma kevadprognoosides Eestile 3,3 protsendi suurust sisemajanduse koguprodukti kasvu. Täna avaldatud majandusprognoosis peab Swedbank võimalikuks 1,9 protsendi suurust majanduskasvu, SEB piirdus samas vaid 1,5 protsendiga.

Swedbanki hinnangul nihkub maailmamajanduse kasv rohkem arenenud majanduste suunas ja panga prognoosi kohaselt on heaks uudiseks see, et majanduskasvu aeglustumine saavutanud oma põhja ja viimase nelja kuuga on euroala majanduses toimunud küllaltki järsk pööre paremuse suunas.

Samas on Eesti peamiste kaubanduspartnerite majanduse taastumine edasi lükkunud, mis on takistuseks ekspordi kasvu kiirenemisele. Võrreldes kevadega on märkimisväärselt alanenud Venemaa ja Soome majanduskasvu ootused.

"Peamiselt investeeringute languse mõjul aeglustus SKP reaalkasv aasta esimesel poolel järsult. Meie kaubanduspartnerite alanenud nõudluse kõrval aeglustavad sellel aastal majanduskasvu nii investeeringute vähenemine kui eratarbimiskulutuste tagasihoidlikum kasv," märkis Swedbanki peaökonimist Tõnu Mertsina.

Käesoleva aasta teisel poolel ootab pank koos välisnõudluse paranemisega majanduskasvu kiirenemist - järgmisel aastal 3,9 protsendini (aprillis prognoosis 4,2%) ja 2015. aastal 4,2 protsendini.

SEB prognoosi järgi kasvab Eesti majandus 2014. aastal 3,3 protsenti (mais prognoosis 3,7%) ning 2015. aastal 3,5 protsendi suurust majanduskasvu.