„Tahetakse kohe üürikorterist oma majja kolida,“ iseloomustas Swedbanki Swedbanki klienditeenuste divisjoni direktor Ulla Ilisson laenuturul toimuvat. Pankade juhid rõhutasid arutelul, kui tähtis on klienti hästi nõustada ja jääda laenude väljastamisel konservatiivseks, et vältida 2007. aasta õppetunde.

Samas saavad ka sellised inimesed, kes laenu ei peaks saama, ikka laenud kätte hallist tsoonist ehk kõikvõimalikest finantseerimisasutustest. Seal aga kundesid ei nõustata. Samuti ei allu need ettevõtted karmile regulatsioonile, samas kui pangad peavad ka lisaks sellele mõtlema reputatsiooniriskile.

Täna toimunud Pangaliidu ümarlaual arutasid pangajuhid, et negatiivsed intressid on kõik pea peale pööranud.

„4000 aastat on olnud sedasi, et laenu võtja maksab intressi,“ ütles SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Nüüd on olukord tema sõnul selline, kus laenu andes tuleb kliendile intressi maksta. Sedasi võib pank lõpuks end rahast tühjaks laenata, arutlesid osalejad.

Euroopa Keskpanga rahapoliitika raames tulnud negatiivsed intressimäärad ei pruugi siiski majanduse elavdamise funktsiooni läbi pankade täita, kuna pangad on regulatsioonidega üle koormatud.

Negatiivseid hoiuseintresse päriselt välistada ei saa, kuid praegune seadusandlus seda ei võimalda.