Edaspidised ajad tähendavad aktsiainvestoritele paremat kliimat kui varasematel aastatel, märgib SEB grupi privaatpanganduse investeerimisjuht Hans Peterson ülevaates, vahendas BNS.

Viimaste makromajanduslike andmete põhjal võib panga hinnangul arvata, et maailma majanduse tervis on paranenud, seda eriti Ameerika Ühendriikides ja Hiinas.

Arvestades nende riikide suurust ja mõju, saadavad USA ja Hiina soodsad makronäitajad olulisi signaale kogu maailmale ning heal statistikal omakorda on maailma majandusele stabiliseeriv mõju.

Tänavu aasta alguse aktsiahindade kiire tõus on tõstnud turgude hinnangut börsil noteeritud ettevõtete väärtuste kohta ja SEB hinnangul pole praegu turud aktsiaid nähtavalt alla hinnanud.

Edaspidi veab turu arengut ettevõtete kasumi kasv ja viimased muutused ettevõtete ja riikide võlakirjade intressimäärade vahes viitavad sellele, et aktsiate hinnad on praegu mõistlikul tasemel.

Keskpangad jätkavad panga hinnangul majanduse toetamist, näiteks USA keskpank oma tööpuuduse vähendamise sihi kaudu.

Samuti peaks Euroopa Keskpank jätkama euro toetamist, nagu keskpanga president Mario Draghi on oma sõnade ja tegudega näidanud. Üle ilma on panga hinnangul näha paindlikumat suhtumist inflatsioonisihtidesse.

Järgmise 12 kuu jooksul võiks aktsiate kui varaklassi tootlus küündida keskmiselt seitsmele protsendile ja kinnisvarafondide tootlus kuuele protsendile, prognoosib SEB.

Valuutade keskmine tootlus võiks olla kolm protsenti, toorainetel samuti kolm protsenti, erakapitalifondidel ( private equity) üheksa protsenti ja riskifondidel neli protsenti.

"Meie arvates on alanud maailma majanduses uus ja teatud mõttes senisest stabiilsem faas," ütles SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel panga pressiteates.

Arenenud maailma problemaatika püsib, kuid tema sõnul on majanduspoliitika ohjajad – eriti keskpangad – kriisi muutnud vahetult plahvatusohtlikust krooniliseks.

"Nii kummaline, kui see ka ei ole, tähendab see teatud stabiilsust. Arenevas maailmas, eriti Aasias, saame rääkida aga majanduskasvust.

Lisades lahkele rahapoliitikale ja teatud stabiilsusele arenenud maailmas Aasia kasvu, saame konteksti, kus investeerimisel edasine liikumine riskiskaalal kõrgema riski suunas on õigustatud. Aktsiad paistavad sellise taustsüsteemi puhul huvitava investeeringuna," ütles Koppel.

Koppeli sõnul on praegu kõige huvitavam varaklass aktsiad. "Globaalse majanduse väljavaated on paranemas, hinnatasemed on mõistlikud ning likviidsust on turgudel piisavalt.

Arvestades sellega, et aktsiate riskipreemia on jätkuvalt väga kõrge, on keskmisest tõenäolisem, et see varaklass võimaldab ajaloolisse konteksti panduna head tootlust ka praeguste hinnatasemete juurest," ütles Koppel.

Samas on Koppeli sõnul kvaliteetsete riigivõlakirjade riskipreemia praegu madal, nii et on tõenäolisem, et riigivõlakirjad pakuvad ajaloolisse konteksti panduna kesist tootlust praeguste hinnatasemete juurest.