Alates novembrikuust tuleb inimestel, kel on soov oma raha sukasäärde kogumise asemel panga abiga teenima panna, täita panga poolt ette antud lühike küsimustik.

“Hindame kliendi majanduslikku seisu, varasemat kogemust ja ka psühholoogilist riskitaluvust,” selgitab Hansapanga plaane investeerimistoodete osa-konna juhataja Art Lukas.

Lisaks küsimustele, mille esitamisega tahetakse teada, kui palju inimene investeerida tahab ja kas ta on varem raha juba kuhugi paigutanud jms, annab test hinnangu ka inimese riskitaluvuse kohta. Lukase sõnul otsustatakse tulemuse põhjal, mis investeerimisvõimalusi inimesele pakkuda. “Kui ikka pole kõrget riskitaluvust, siis pole mõtet pakkuda fondi, kus raha võib kukkuda, kuigi võib ka kõvasti teenida,” märkis Lukas. “Testi mõte nõustamise juures on eelkõige tagada klientide põhjalik informeerimine võimalikest investeerimisriskidest.”


Testi täites pole võimalik n-ö läbi kukkuda, vastava riskitaluvusega inimene saab siis ka pangalt endale sobivaima soovituse.

Test tuleb täita ka neil, kes plaanivad investeerida internetipanga kaudu.

Lukase ütlust mööda võib inimene põhimõtteliselt ka küsimustele vastamast keelduda, kuid sel juhul ei saa pank talle anda soovitust raha paigutamiseks. Kui aga inimene on oma soovis kindel ja ka ise otsustanud, kuhu raha paigutab, siis pank tehingu tegemisest muidugi ei  keeldu.


Ühtne küsimustik

SEB Ühispanga äriarendusjuht Kaur Elviste märgib, et ühtmoodi küsimustik esitatakse nii kontorisse tulijatele kui ka internetis, kus pakutakse välja ka sobivaim lahendus. Elviste lisab, et kliendi jaoks palju ei muutugi.

Küsimustik, mis klientidele esitatakse, on Elviste sõnul pankades suhteliselt ühtne.

Küsimustiku nõue tuleneb väärtpaberituru seaduse muudatusest, mis kehtib 1. novembrist  ja mille eesmärk on parandada väärtpaberituru tõhusust ja usaldusväärsust. 

Testi täitmist ei nõuta hoiuste avamisel, sest pangad ei loe seda investeerimiseks, vaid säästmiseks.


Mida küsitakse raha paigutajalt?

•• Osalete telemängus ning olete praeguseks hetkeks võitnud 10 000 krooni ja nüüd peate valima kahe võimaluse vahel:

1) valiksite võimaluse, mis garanteeriks koguvõiduks 15 000 kr,

2) keerutaksite ratast, millel on 50% võimalus, et lahkute

20 000 krooniga, ja 50% võimalus, et lahkute 10 000 krooniga.

•• Kuidas kirjeldaks parim sõber Teie riskikäitumist:

1) tõeline mängur,

2) valmis riski võtma pärast piisavat analüüsi,

3) ettevaatlik,

4) tõeliselt riski vältiv?

•• Mis instrumentidega olete teinud rahapaigutusi:

1)    kas olete kaubelnud intressitoodetega,

2)    fondidega,

3)    aktsiatega,

4)    optsioonidega?

Allikas: SEB Ühispank, Hansapank