PROBLEEM: enamik pangahooneid on ehitatud üksnes krediidiasutustele sobivaks

Tartu bürooruumide rendihinnad kukuvad

Tartu Ülikooli tänav, mis viimastel aastatel on rahvasuus ümber nimetatud pankade tänavaks, on krediidiasutuste ühinemiste ja pankrottide tõttu kujunemas tühjalt seisvate uute ärihoonete piirkonnaks. Maaklerite arvates kukutavad tühjaks jäävad pangakontorid Tartu äripindade rendihindu ligikaudu 15 protsenti.

Tartu vanalinnas asuvad mitmed endised pangaruumid, mis on tühjaks jäänud ühinemiste või pankroti tõttu, näiteks Tallinna Panga ja Maapanga kontorid. Samuti kavatseb Hansapank sulgeda ühe rendipinnal tegutseva kontori Ülikooli tänavas. Sulgemise põhjuseks toob Hansapanga haldusjuht Andres Loigom pangakontorite rohkuse Tartu vanalinna piirkonnas.

Kinnisvarafirma OberHaus Tartu kontori juhataja Margus Vinkeli sõnul võivad Tartu büroopindade rendihinnad lähema kuue kuu jooksul langeda kuni viisteist protsenti.

"Ennustatav langus pole siiski tingitud ainult pangandusmaastikul toimuvatest muudatustest, rohkem on süüdi majanduse üldine madalseis," täpsustas Vinkel. Kui mõni pangakontor jääb tühjaks, sõltub uute rentnike leidmine Vinkeli sõnul juba konkreetse pinna atraktiivsusest. Näiteks endised Maapanga Tartu bürooruumid võivad Vinkeli arvates uusi rentnikke üsna kauaks ootama jääda. Maapanga ruumid asuvad vähemnõutud teisel korrusel ja on turu olukorda arvestades liiga suured.

"Üldine olukord Tartu äripindade turul on nutune," tõdes Vinkel. Tema sõnul on kesklinnas suurim nõudlus suhteliselt väikeste, kuni 30 ruutmeetri suuruste büroopindade järele. Vinkel ütles, et renoveeritud pindade hindu madaldavad ka viimasel ajal Tartusse kerkinud uued ärihooned.

Maapanga ühe pankrotihalduri Terje Eipre sõnul on endiste pangakontorite vastu huvi olemas. Atraktiivsemad pinnad, näiteks Raeplatsil asuvad bürooruumid ei jää kindlasti tühjaks, ennustas Eipre. Tema sõnul tegutses Maapank põhiliselt rendipindadel, ning müüki läheb kogu kontorite sisustus koos rendilepingutega.

Eestis oli Maapangal 68 kontorit, neist kolm Tartus. Ükski pank pole endiste Maapanga kontorite vastu huvi ilmutanud, pakkumisi on Eipre sõnul tulnud mujalt finantssektorist. Hindadest ja pakkujatest ei tahtnud pankrotihaldur lähemalt rääkida, sest kõik on veel lahtine.