Pankrotihaldurina tuntud Tiina Mitt võttis üle oma kliendi, AS Wuty pankrotiohus oleva mööblitootmise.

Mai alguses tulid Miti õigusbüroosse Armit Liivi ja Arvo Tross, et saada õigusabi oma puidufirma AS Wuty pankrotist päästmiseks. Abielupaar oli ostnud 1993. aasta lõpus Aruküla Põllumajandusühistult saemajandi ja alustanud seal mööblitootmist. Saeveski rekonstrueerimiseks ja tootmise alustamiseks võtsid omanikud EVEA Panga Viimsi filiaalist laenu.

Väliseestlased petsid voodid välja

Ehkki ettevõtte käivitamine oli raske, jätkus tootmine eelmise aastani. Väljapääsu raskest olukorrast lubas AS Ceuta, mis tellis suurema koguse täispuidust mööblit Saksamaale.

Miti sõnul oli Ceuta näol tegemist mõne tuhande krooni suuruse aktsiakapitaliga portfellifirmaga, mille omanikeks olid väliseestlased Heinz ja Maria Roos. Esimese partii noorukivoodite eest pakkus Saksa firmat Eestis esindanud Tõnu Schasmin sularaha asemel pangatshekki. Kontrollimise hetkel oli sellele ühes Eesti pangas kate olemas, kuid hiljem selgus, et kogu summa oli pank võtnud Ceutale varem antud laenu katteks ja mööblitootjal jäi saamata teenitud 1,2 miljonit krooni. Tulemusena ei suutnud Wuty täita oma lepingulisi kohustusi võlausaldajate ees ja lõpetas aasta suurte võlgadega.

Tegu oli kõige tavalisema pettusega, leidis Mitt. AS Wuty omanikke seevastu saab Miti hinnangul süüdistada ainult lihtsameelsuses ja oskamatuses. "Nad olid ise tublid, kuid neil ei olnud raha oma ala tundvate tootmisdirektori ja raamatupidaja palkamiseks, tänapäeval ilma selleta välja ei vea," leidis ta.

Jurist võttis mööblitööstuse üle

Väljapetetud mööblist saadud kahjumi tõttu ei saanud firma tasuda oma võlgu ega tootmist jätkata, kuigi toodangu järgi oli nõudlus olemas. Põhja Liising, kellelt mööblitootja oli 200 000 krooni eest puidutöötlemisseadmed liisinud, saatis kohale oma töötajad, kes tahtsid liisinguga ostetud seadmed ära viia.

"Käisin mööda tuttavaid ja laenasin vajaliku summa kokku ja tootmine võis jätkuda," ütles Mitt. Olukorra muutis keerulisemaks seegi, et firmajuhi Arvo Trossi süda ei pidanud suurele pingele vastu ja ta viidi infarktiga haiglasse.

Kuna Rootsist oli samal ajal firmalt Sweden Johanna tulnud soodne tellimus, siis asutas Mitt osaühingu Est Johanna. Ta võttis pangast laenu ja ostis uued puidutöötlemismasinad, tasus AS Wuty 68 000 krooni suuruse elektrivõla ja sõlmis lepingu tootmisruumide rentimiseks kümne aasta peale. Täna on Est Johannal ainuüksi põhivahendeid rohkem kui 200 000 krooni eest. Valminud on 12 toodangunäidist Soome ja Rootsi saatmiseks. Tegevdirektorina on ametis Tiina Miti abikaasa Valdur, endine omanik ja firmajuht Arvo Tross jätkab samas palgatöötajana.

Est Johannat seob AS Wutyga praegu ainult ruumide rendileping. Kui pankrotihaldur hooned müüki paneb, ostab Mitt need tõenäoliselt välja. "Keegi ei saa öelda, et oleksin selleks oma ametit ära kasutanud või midagi ebaseaduslikku teinud," kinnitab ta.

1997. aasta algusest peale on AS Wuty otsinud võimalusi tervikvara müügiks või investeerija leidmiseks, kuid kõik läbirääkimised on seni liiva jooksnud. Praegu on firma erinevatele võlausaldajatele võlgu kokku üle poolteise miljoni krooni, millele lisanduvad viivised ja intressid. AS Wutyl on põhivara soetamismaksumuse järgi küll 1,5 miljonit krooni, kuid selle turuväärtus on oluliselt väiksem, pealegi on see täies ulatuses pangale panditud. Eelnevale tuginedes on Trossid teinud Harju Maakohtule avalduse AS Wuty pankroti väljakuulutamiseks. Pankrotimenetlus on ajutise halduri Terje Eipre eestvedamisel juba alanud.

Vaidlus Põhjaliisinguga

Mitt süüdistab ebaseaduslikus tegevuses Põhjaliisingut ja selle tegevdirektorit Väiko Ambrosiust, kes katkestas ühepoolselt liisingulepingu ja viis 29. mail selleks palgatud kaheksa mehe abiga Est Johanna renditud ruumidest omaniku nõusolekuta ära hulga seadmeid. Põhjenduseks toodi teine liisinguleping, mis oli aga sõlmitud hoopis AS Wuty Metsaga, millega Miti firmal pole mingit pistmist. Selle tulemusena jäi Est Johannal täitmata lepingujärgne kohustus Rootsi partneri ees kokku 103 000 krooni ulatuses.

Igasuguste arusaamatuste vältimiseks tasus Mitt 12. juulil Põhjaliisingule kogu AS Wuty 48 427 krooni suuruse võla jäägi ja kavatseb nüüd talle liisingufirma poolt tekitatud kahju kohtu korras sisse nõuda.

SIRJE NIITRA