Pirital eile lõppenud Meremessil näha olnud 40 kauni paadi seast kerkis komeedina esile 10,5 miljonit krooni maksev luksuslik merekaater Princess. “Seda ma ei oska küll öelda, kas nii kallist kaatrit Eestimaal enne nähtud on. No võib-olla isegi on,” arvab Meremessi korraldanud firma Barrell BG juhatuse esimees Sulev Paakspuu.

Kinnitamata andmetel on Inglismaal valmistatud ja paar nädalat tagasi Eestisse toodud hirmkallis kiirpaat Viktor Siilatsile kuuluva paadipoe Balti Merekaatrid vahendusel juba uue omaniku leidnud. “Kaatri omanik on eestlane, kes aga aluse kohe pärast messi lõppu Tallinnast ära viib,” olid messi korraldajad napisõnalised.

Õhtulehele vihjati, et kauni kiirpaadi uus omanik on pankrotistunud ERA Panga omanik Andres Bergmann. Bergmannilt endalt selle kohta kinnitust saada ei õnnestunud.

Seni teadaolevalt kalleim eestlasele kuulunud lõbusõidupaat oli piimatööstur Oliver Kruuda Pearl Concerto. Miljonärist piimamees peitis oma paati vaese Eesti rahva pilgu eest Soomes Turu sadamas ja on selle tänaseks väidetavalt maha müünud.

Kümnemiljonilise luksuskaatri kõrval meelitasid rahvast Saaremaa paadimeistrid. Otse külastajate silme all tegid saarlased valmis klassikalise saare puupaadi. “Näitasime kõigile, kuidas üks paat tegelikult valmib. Kogu tööprotsessi ja tõrvalõhna ka,” on Meremessi korraldanud firma Barrell BG juhatuse esimees Paakspuu rõõmus.

Eile uuris Meremessil paar tundi paate Eesti Vabariigi president Lennart Meri. On ju presidendil Viimsis mereäärne krunt, kus oma sadam ehitamisel.

Kõigi Meremessi pileti ostnute vahel loositi välja Saare Paadis valmistatud puidust purjekas. Mis tõsi küll, juba varem Saaremaal töökojas valmis meisterdatud. “Purjeka poehind on 14 000 krooni,” ütles Paakspuu.

Messil näha olnud sõudepaadid maksid umbes 10 000 krooni, harrastuskalurile sobiva kummipaadi saab 3-4 tuhande krooniga ja odavaim korralik merekaater läheb maksma 150 000 krooni.

Meremessi korraldas Paakspuu peamiselt seepärast, et Eestis polevat ühtegi paadipoodi, kus kõike näha ja oma käega katsuda võiks: “Et lähed sisse ja vaatad ja mõtled. Enamik paadimüüjaid näitab ju ainult pilte ja hinnakirju. Siin oli nüüd kolm päeva järjest suurem osa Eestis pakutavat korraga väljas. Sai müüjaga rääkida, paate katsuda ja ka tehingu ära teha.”

Eve HEINLA