Cardiffi ülikooli doktori Paul Crosthwaite’i ärevusttekitaval hinnangul ei läinud pankurid ja muud investorid ülemääraste riskide peale välja mitte lihtsalt rahahimust, vaid hävitamiskihust ja lõhkumislustist.

„Nii osavõtjate kui pealtvaatajate jaoks pole finantskrahh mitte ainult hirmu ja ärevuse allikas ega ka pelgalt paeluv vaatemäng, vaid kujutab endast hämaralt teadvustatava, ent pakilise kire objekti,” kirjutab Crosthwaite artiklis ajakirjale Angelaki: Journal of the Theoretical Humanities.

Artiklis „Veri börsipõrandal: priiskamine, ohverdused ja surm finantskriisides” (Blood on the Trading Floor: Waste, Sacrifice and Death in Financial Crises) väidab Crosthwaite, et leidis investoritele ja börsimaakleritele keskendunud antropoloogilise uurimuse raames tõendeid sellest, et kahjude kuhjamises mängib rolli masohhistliku naudingu element.

Crosthwaite väidab, et kriisi näol oli tegemist mitmes Põhja-Ameerika indiaanlaste kultuuris levinud kombe, nn potlatchi ekvivalendiga. Potlatch on rituaalne tseremoonia, mille käigus rivaalitsevate hõimude pealikud hävitasid võistluse korras oma võimu ja tähtsuse demonstreerimiseks üha suuremaid koguseid iseendile kuuluvat vara.

Crosthwaite’i artikkel rõhutab vajadust panganduses toimuvat rangemalt ohjata — kuna hävitamismõnu on osa inimloomusest, võivad pankurid seda tulevikus uuesti teha.