Suuremates tööportaalides ning ameti- ja kõrgkoolides on üksjagu aega üleval olnud kuulutus, mis kutsub Eesti noori tööle Disneylandi Prantsusmaale. Kokku on prantslased valmis kolmest Balti riigist värbama 500 tegusat vähemalt 18-aastast inimest. Keda aga pole, on needsamad inimesed. Eelmise nädala seisuga oli disneylandparis-casting.com-i vahendusel ankeedi täitnud sada huvilist. Värbajate siinsed partnerid töötukassa EURES Eesti esindusest muretsevad, et noored lasevad hea võimaluse käest.

„Võib-olla ehmatab töökuulutuses prantsuse keele oskuse nõue,” pakub EURES Eesti teenusejuht Marta Traks. „Tegelikult seisab seal, et prantsuse ja/või inglise keele oskus, ning ainult sellepärast ei tasuks loobuda.”  Et töö on suuresti suvine, ajutine ja kireva olustikuga teemapargis, näeb töötukassa selles suurepärast võimalust just noortele. Nii on seda mõelnud ka värbajad. Kõnealuses riskirühmas – noored vanuses 16–24 – püsib tööpuudus järjekindlalt suur kõikjal Euroopas. Detsembris oli Eestis 8758 töötut noort, töö leidmise teeb neile keerukaks kogemuste puudumine.

Kogemust polnud enamikul neilgi, kes eelmisel aastal Disneylandi infopäevale tulid ning end kirja panid – EURES Eesti nõustaja Maie Ojasalu hinnangul oli kaks kolmandikku kandideerijatest n-ö puhtad lehed. Kuid nimelt seepärast peabki töötukassa prantslaste pakutavat noorte jaoks suurepäraseks võimaluseks – Eesti viimase aja tööturuolukord on näidanud, et ega naljalt ilma töökogemuseta tööle ei saa.

Eelmisel aastal värbas Disneyland Paris hooajatöölisi Baltimaadest üksnes Eestist, siis sai konkreetse pakkumise 123 noort, huvilisi oli 600 ringis. Kui palju tegelikult sinna tööle jõudis, pole teada, sest noored pole Traksi sõnul kuigi altid tagasisidet andma. Tema hinnangul oli äraütlejaid ehk umbes neljandik-viiendik. Korraldajaid hämmastas toona, kui tühiseid põhjusi viimase hetke loobumisel toodi („mu sõbrannal on pulmad” jms). Nende kohta, kes tööle jõudsid, kasutasid prantslased ülivõrdes kiidusõnu, oli Traks rahul.

Rahaliselt tasub ära

Nagu eelmisel nii ka sel aastal pakutakse tööd klienditeenindajana, puhastusteenindajana, toitlustajana, abilisi vajatakse atraktsioonide juurde.  

Pariisi Disneylandi värbamisspetsialisti Frédéric Guilbeaue  sõnul otsivad nad andekaid inimesi, kes „tahavad töötada multikultuurses, väljakutseid pakkuvas keskkonnas, mis pakub võimalusi nii õppimiseks kui ka karjääritegemiseks”. Eriti tõstab ta esile meeskonnatöö oskust.

Eks minek nõuab üksjagu pealehakkamist ja julgust tõesti, möönis eelmisel suvel kaks ja pool kuud Disneylandi kiirtoidukohas töötanud Jaana Tõnisson. „Tööintervjuul ei usutud, et ma prantsuse keelt üldse ei oska, visalt prooviti selles keeles rääkida. Kuid ma selgitasin inglise keeles, et kõik on õpitav. Sain tööle,” meenutas ta oma minekut. Algus oli Jaana sõnul keele pärast raske just majutuskohas, tööl saadi omavahel suures köögis hakkama.

„Seal ikka tõesti tehakse tööd. Kõik seitse tundi olid tööd täis, ses mõttes kerge küll ei olnud,” ütles Jaana. Pariisi lähedus ja uued sõbrad tasakaalustasid asja. Rahaliselt tasus suvetöö teise kursuse matemaatikatudengi sõnul igati ära.

Sel aastal pakutakse põhipalgaks 1358 eurot kuus. Värbamist aitab läbi viia üleeuroopalise ametliku töövahendusvõrgustiku EURES Eesti esindus.

Noorte töötusega on alati mure

•• Noorte töötus on alati olnud tööturu üks suuremaid probleeme, sest eelneva töökogemuseta on tavaliselt raskem sobivat tööd leida, nentis töötukassa EURES Eesti teenusejuht Marta Traks. Samas on noored üsna passiivsed end töötukassas arvele võtma.

•• Vastavalt töötukassa statistikale on noorte olukord tööturul paranemas. 31. detsembri 2010 seisuga oli töötukassas registreeritud 8758 noort vanuses 16–24 eluaastat. Registreeritud noorte töötute osatähtsus kõigi töötute hulgas oli IV kvartalis 13,4%.

•• Eurostati andmetel oli 2010. aasta novembris EU27 liikmesriikides noorte keskmine töötuse näitaja  21% .