Ettepanek piiraks Prantsusmaa pealinnas piiraks üüri sedasi, et see ei tohi ületada 20 protsendiga piirkonna keskmist ega olla alla 30 protsendi keskmisest üürist, teatas Prantsusmaa valitsus 12. juunil. Süsteem, mis arvestab korteri suurust, maja ehitusaastat ja asukohta, võimaldab luksuskorteritele kehtestada täiendavat kulu.

„Selline süsteem on ohtlik, kuna peletab eemale investorid,“ ütles Prantsusmaa suurima elukondliku kinnisvaravahendajate föderatsiooni FNAIM juht Jean-Francois Buet. „Kuna investoritel ei ole vabadust, valivad nad teised investeeringud.“

Umbes iga viies igal aastal sõlmitavast 80 000 uuest üürilepingust võivad saada üüripiirangud, teatas Observatoire des Loyers de l’Agglomeration Parisienne. Nendest kolmandiku rent väheneks vähem kui 50 euro võrra kuus, kolmandikul 50-100 eurot ja ülejäänud enam kui 100 eurot.

„See on tugev samm sotsiaalse õigluse suunas, kuna pealinnas on kümne aastaga tõusnud üür 42%,“ ütles Prantsusmaa keskkonnapartei Europe Ecologie-Les Vertsi pressiesindaja Sandrine Rousseau. See partei kutsus üles valitsust kehtestama üüripiirangud kõikidele linnadele, kus on „kitsas“ eluasemeturg.

1. augustil jõustuv regulatsioon vähendab korteriomanike huvi teostada renoveerimistöid ja suurendab õigustülisid üürile andjate ja üürile võtjate vahel, teatas elukondliku kinnisvara arendaja Foncia.

„Tõenäoliselt kukuvad kõige kallimate korterite üürid, kuid mitte väikese sissetulekute üürnike makstavad üürisummad,“ teatas Foncia juht Francois Davy. „“Meeldivad piirkonnas 10 000 euroga kuus välja üüritud korteri üür kukub 30% ja töölisklassi piirkondades on oht, et ekstreemselt madalal üür tõuseb keskmiselt 10%.“