Kui toidukaubal on märgistus "kõlblik kuni...", on tegemist kiirestirikneva toidukaubaga, mille säilimisaeg on piiratud ning selle müük pärast märgitud tähtaega on keelatud.

Märgistusega "kõlblik kuni..." tähistatakse kiirestiriknevat toidukaupa (liha-, kala-, piima-, kondiitritooteid jm.), mille säilimisaeg on piiratud ning lubatud säilitamistemperatuur kuni +8 C.

"Kõlblik kuni..." on toidukauba realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtaeg (märgitud kuupäev kaasa arvatud). Pärast seda tähtaega on toiduaine müümine kauplustes keelatud. "Kõlblik kuni..." märgistuse ületanud toidukaupa ei tohi enam müüa ka allahinnatult.

Kiirestiriknevate toiduainete säilimisaja ja säilitamistemperatuuri kehtestab valmistajaettevõte pärast kooskõlastamist tervisekaitseinspektsiooni ja tarbijakaitseametiga. Säilitustemperatuuri (jahutatud toiduained +2...+6 C, külmutatud toiduained -18 C) ja säilimise lõppaja märgib tootja kvaliteeditõendile.

Kui toiduainete (näiteks maksapasteet, kartulisalat, kotletid) säilimisaeg on alla ühe ööpäeva, tuleb märkida ka kellaaeg.

Ettenähtud säilitustemperatuuril tuleb tooteid säilitada nende vedamisel ja müümisel. Kaubandusettevõte peab tagama toiduaine säilimistemperatuuri kuni kauba müümiseni tarbijale. Toiduainete külmutamine on lubatud ainult valmistajaettevõttes. Tootja väljastatud jahutatud toiduainet (+2...+6 C) on keelatud kaubandusettevõttes külmutada.

Pakendamata toiduainete müümisel tuleb ostjale teavitada säilimise lõpptähtaeg. Kui kaup on pakendatud kaupluses, peab selle etiketil olema märgitud toote nimetus, netokogus, hind ja viimane müügitähtaeg.

Pakendamata liha ja lihatoodete müümisel peab müügikohas olema esitatud: lihal looma liigi ja raietüki nimetus, lihatootel toote nimetus ning valmistajaettevõtte nimi.

Märgistusega "parim enne..." kindlustab tootja kauba parimate omaduste säilimise nimetatud ajani. Pärast seda võib toote kvaliteet olla rahuldav. Märkega "parim enne..." tooted võivad müügil olla ka pärast näidatud kuupäeva, kuid vaid juhul, kui müüja garanteerib selle toote kvaliteedi.

"Parim enne..." kuupäeva ületanud toode peab seisma teistest samanimelistest kaupadest eraldi ning olema varustatud tarbija jaoks spetsiaalse teatega, et "parim enne..." tähtaeg on möödas.

"Parim enne..." kuupäeva möödumisel ei vastuta kauba kvaliteedi eest enam tootja, vaid müüja. Kaupa tuleb hoida sellele kaubagrupile ettenähtud tingimustele vastavalt, hinna alandamine on soovitav, mitte aga kohustuslik.

Tarbijakaitsjatel on õigus teha firmale ettekirjutus mittekvaliteetse toote müügilt kõrvaldamiseks. Tarbijakaitseametil on õigus määrata ebakvaliteetse või realiseerimisaja ületanud kauba müüjatele trahve: juriidilistele isikutele kuni 3000 krooni, füüsilistele isikutele kuni 1100 krooni.

Tallinna Kaubamaja toidukaupade osakonna juhataja Anne Hirbaum ütles, et kui toiduained jäävad realiseerimisaja lõpuks müümata, saadetakse need kas vastavalt lepingule tootjale tagasi või lähevad praagiaktiga mahakandmisele.

Tootjale tagasisaatmine on mõeldav vastavalt tootjaga sõlmitud lepingule: näiteks ostmise ajal mittenähtava praagi ilmnemisel, kui kaup saab veol kannatada jne.

ükski kauplus ei saa endale lubada suurtes kogustes kauba äraviskamist, märkis Hirbaum. Ostujuhtide kogemused ja olukorra analüüsimine võimaldavad tellida äramüüdavas koguses kaupa. Müügijuhid peavad pidevalt silmas müüdavate kaupade realiseerimisaja lõpukuupäeva - kui see hakkab lähenema, lastakse hinda alla, rääkis Hirbaum. Kaubamaja toiduosakonnas on alandatud hinnaga toodetel näiteks kollased sildid, märkis Hirbaum.

KAIRE KENK