Parimaks jaanitooteks tunnistati AS Filee Lihatööstuse “Suveõhtu grill-liha”. Tegemist on sea kaelakarbonaadi lõikudega, mis maitsestatud õlimarinaadiga, milles kreekapäraste vürtside segu. Teise koha saavutas AS Vastse-Kuuste Lihatööstuse toode “Sea sisefilee mee-sinepimarinaadis”.

“Võrreldes esikohatootega, oli see liha tunduvalt mahedama mekiga,” kirjeldab Eesti Lihaliidu peaspetsialist Kaili Sillamaa. “Sinepi-meemarinaad annab väga huvitava tulemuse, samaaegselt nii magus kui ka mõrkjas.”

Kolmandale auhinnalisele kohale jõudis AS Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse “Sea kaelaliha lõigud marinaadis”.

##Üsnagi vürtsikas toode, mida marineeriti veiniäädikaga ning mille muudab omapäraseks suhteliselt väike soolasisaldus. Esikolmikusse kuuluvate grill-lihade kilohind jääb 70-100 krooni vahele. Kui pealinlasel tekkis lugedes soov järgmisel grillõhtul hõrgutisi maitsta, siis peab ta tegema väljasõidu maakonda. Tallinna poodidest neid lihtsalt ei leia.

Väiketootja tõrjutud maakonda. Vastse-Kuuste Lihatööstus tegutseb Põlva maakonnas ning tooteid müüaksegi peamiselt Tartus, Pärnus ja Lõuna-Eestis. Peatehnoloog Katrin Jalase sõnul on pealinna poodide sortimenti saamisel takistuseks nõutavate vöötkoodidega pakendite puudumine. Kaupmees nõuab toodet, mille turustamiseks ei pea tema omalt poolt enam midagi tegema. Keeruliseks muudab asja seegi, et Tallinnas on võimu võtnud suured ketikauplused, kus valiku määravad sortimendikomisjonid.

“Parimaks tunnistatud jaanitoodet saab pealinlane osta kõige lähemalt Keilast,” tõdes Läänemaal tegutseva AS Filee Lihatööstuse tootejuht Kristel Kinsigo. “Pealinna kaupluste sortimendinõukogudes löögile pääsemiseks peab iga toote puhul alustuseks täitma väga täpse dokumentatsiooni. Igatahes auhinnatud jaanitootega üritame kogu kadalipu läbida. ”

Praegu saabki ainsana esikolmikutoodetest pealinlane osta AS Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse grill-liha Paldiski maanteel asuvast esinduskauplusest.

Grill-liha tõrjub vorsti. Seekordsele konkursile esitas kaheksa ettevõtet ühtekokku 16 toodet. Võrreldes eelmise aastaga, oli uudistooteid poole võrra rohkem.

“Varasematel aastatel sussitati süte peal põhiliselt vorstitooteid,” sõnas Eesti Lihaliidu tegevdirektor Peeter Grigorjev. “Nüüd püütakse grillida pigem erinevate kastmete ja põnevate marinaadidega maitsestatud liha. See räägib eestlaste jõukuse kasvust.”

Eriti püütakse uuendada jaani- ja jõulutooteid. Tarbijad on lihatoodete puhul hakanud üha rohkem jälgima selle rasvaprotsenti. Rasvast nõretavat vorsti või liha juba naljalt toidukorvi ei tõsteta.