Firmade hea käekäik ja vajadus töötajaid hoida annab võimaluse parimatele töötajatele anda järjest ahvatlevamaid auhindu.

Kullerfirma DPD Eesti kolmandik töötajaid sõidab eelmise aasta hea töö eest aprilli lõpul Türki puhkama.

“Meil kinnisvara ega muud vara eriti polegi. Inimesed ongi meie kõige suurem väärtus,” põhjendab otsust DPD Eesti tegevjuht Tarmo Tael. Kui juhtkond võistlusest teada andis, reageerisid töötajad sellele väga üllatunult, sest reisi ei osanud keegi auhinnaks oodata.

Kõik kolm DPD Baltimaade esindust võistlesid koos. Võistlus läks kõigil kolmel riigil edukalt, käive kasvas, kasum suurenes ja ka omavahel tegid eestlased-lätlased-leedukad tihedamalt koostööd kui varem – kui vaja, sõitis mõne teise riigi spetsialist appi, maha peeti ka mitmed ühised mõttetalgud.

Aasta parimaid töötajaid on firmas varemgi valitud, kuid Taela sõnul tundsid sellistel võistlustel teiseks-kolmandaks jäänud end pisut halvasti, seetõttu tehtigi firma peakorterile ettepanek korraldada võistlus tervele meeskonnale.

Idee eest tasu

Falck Eesti personalidirektori Eela Velströmi sõnul valitakse neil igas kvartalis parim turvamees, juhtimiskeskuse operaator jne. Eelmistel aastatel on aasta parim Falcki töötaja näiteks saanud õiguse aasta otsa kasutada firma logodega autot või on sõitnud kaaslasega välisreisile. Lisaks parimatele töötajatele saavad premeeritud ka head ideed. Ühe töötaja pakutud ideed pankrotistunud Hiiu kalatööstuse endiseid töötajaid turvameesteks värvata ja nad igal hommikul Tallinnasse lennukiga tööle tuua, kaaluti pikalt. Idee küll käiku ei läinud, sest lennusõit sõltub ilmast: mis oleks siis saanud, kui lennuliikluse jaoks sobimatu ilma tõttu oleks lennukitäis turvamehi tööle tulemata jäänud? “Oleme püüdnud mitte rabada auhindade rahalise väärtusega, vaid just sellega, et osa auhindadest oleks ettevõttega seotud ja jäävat väärtust silmas pidavad, nagu näiteks teenetemärgid. Teiste puhul püüame pigem üllatada – et auhinnad ei korduks ja säiliks üllatusmoment,” rääkis Eela Velström.

Apollo Raamatute AS-i turundusjuhi Tiia Laulu sõnul on firmavõistlused väga vajalikud, et töötajaid motiveerituna hoida. Võistlusi korraldatakse Apollos pidevalt. Igal aastal valitakse nn tiimide parimad, aasta töötaja ja parim meeskond, kelleks eelmisel aasta valiti Kristiine Apollo kauplus, kes siis auhinnana käisid koos kelgutamas ja pärast õhtusöögil.

Aastalõpu müügi-võistluses osutusid aga parimaks Apollo Tartu kauplused, kes said kingituseks paljude võimalustega uue kohviautomaadi.

Kommentaar

Taimi Elenurm

tööpsühholoog

Töös on võistlus hea teatud piirini. Tulemused on sarnased võistlusspordiga: tipud saavad särada suure pingutuse, hea taustatiimi toel suhteliselt lühikesel perioodil, teised jäävad paraku pealtvaatajateks. Rühmade ja inimeste vaheline võistlus töös õhutab kahtlemata edasiviivat konkurentsi, kuid  koos sellega ka individualismi. Kui organisatsioonikultuuris on võistlustele lisaks olemas tasakaalustav väärtuste süsteem ja motivatsiooni elemendid, mille puhul leiab ka tavaline töötegija tähelepanu ja tunnustust, siis on lootust, et nn pealtvaatajate efektiivsus enamasti säilib. Harju keskmist ehk tavalist  töötajat võiks stimuleerida tööd tegema sama moodi, nagu õhutatakse tervisesporti tegema – nii, et mõnu ei kaoks ja tulemus oleks  meelepärane ja kasulik eelkõige enda töö-elule.