Uute büroohoonete kerkimine Tallinna kesklinna on tekitanud nõudluse parkimiskohtade järele ning kergitanud parkla kuukaartide hinnad lakke. Pole välistatud, et Tartu mnt maa-aluse parkla kuukaart maksab peagi 3000 krooni.

Peagi valmivasse Tornimäe kaksiktorni ehitatakse 180 uut korterit, tornide valmimine loob arendaja EKE Investi hinnangul vajaduse 200 täiendava parkimiskoha järele. Maa-aluses parklas on aga 320 parkimiskohta ja parkla on praegu operaator Europarki andmetel võrdlemisi täis, lisaks küsitakse seal juba praegu Tallinna kõrgeimat parkimishinda – 2500 krooni kuus.

“See on suhteliselt hullumeelne, mis seal toimub,” ütles naabruses tööl käiv Raivo. “Hambad ristis olen ostnud parkimiskaardi, sest teist nii head parklat ümbruskonnas pole. Aga tipptunnil on lausa tegu, et autole kohta leida,” lisas ta.

EKE Investi juhataja Rein Tiik ütles, et kõigil kaksiktornide korteriomanikel on õigus parkida maa-aluses parklas, uue maja keldrisse luuakse täiendavalt 15 uut parkimiskohta. Kelder aga ühendatakse Tartu mnt maa-aluse parklaga. Ta möönis, et parkla on päevasel ajal üsna täis, ent nädalavahetustel ja öisel ajal veel suhteliselt tühi – selle probleemi lahendavadki uued kaksiktornide elanikud.

Tiigi sõnul on Europarkil juba maa-aluse parkla hindade tõstmise plaanid. “Eks iga ettevõte on oma majandustegevuses autonoomne ja lähtub turusituatsioonist. EKE Invest pakkus linnale välja, et laiendab Tartu mnt maa-aluse parkla keskturu poole Torupilli tänava otsani, luues sellega täiendavalt 250 parklakohta, ent linn ei pidanud projekti otstarbekaks. “Meie arvates oli selle jaoks vajadus ning seda saanuks teha koos Tartu mnt remonditöödega. Linna argument oli, et sellisel juhul oleks Tartu mnt olnud järgmise aasta maini suletud,” ütles Tiik.

Linna peaarhitekt Ike Volkov ütles, et parkla laiendamise projekti analüüsiti põhjalikult, aga see ei vastanud tingimustele.

Parkida saab ka 200 krooni eest

•• Viimasel ajal on Tallinna kesklinnas avatud mitmeid parklaid, kus saab autot hoida 200 krooni eest kuus. Sellised parklad on näiteks Olümpia hotelli vastaskrundil, sadamas Mere pst kandis ja ka Tuukri tänaval. Tegemist on avatud kruusakattega platsidega.

•• Falck Eesti avalike teenuste divisjoni juhataja Kristjan Konks lisas, et nõudlus 200-kroonise kuuhinnaga parklate järele on suur. “Seal pargivad peamiselt need, kes päeval palju ei sõida, vaid tulevad hommikul tööle ja lähevad õhtul koju,” ütles ta.

•• Falcki opereeritavatest parklatest tõsteti tänavu hindu Rävala parklas ja WTC parklas, keskmiselt. Vaid Viru keskuse parklas on ruumi, teised parklad on Konksu sõnul suhteliselt täis.