Ärileht kirjutas teisipäeval Pärnu väikefirmast Vesimentor, mis hakkas mõned aastad tagasi oma põhitegevuse kõrvalt tegelema nutika arendustööga ja sõitis sel esmaspäeval Pariisi Eurosatory messile kolme oma tootega, millest kaks on maailmas ainulaadsed.

Üks neist, pöörlevate lõiketeradega poide süsteem, mis on mõeldud laevade ja sadamate kaitseks piraatide vastu - ametliku nimega Sea Safe E1 - pälvis üle 60 000 maailma kaitsetööstuse professionaali koondava väljaande Defence IQ tunnustuse.

Väljaanne koostas maailma suurimal kaitsetööstuse messil TOP 10 kõige tähelepanuväärsematest väljapanekutest oma TOP 10 ja Vesimentori piraaditõrje tehnoloogia osutus üheks väljavalituks.

"Messiala on üüratu suur ja kõigi väljapanekutega tutvumine võtaks külastajalt terve nädala, seega anname oma nimekirja nende väljapanekute kohta, mida sel aastal kohe kindlasti nägema peab," kirjutab Defence IQ.

Vesimentori üks omanikest Kristo Kirs rääkis Ärilehele, kuidas mehed üldse tulid mõttele selline piraaditõrjevahend teha.

„Nägime ühe Lõuna-Aafrika firma toodet, ogalist poid, mida kasutatakse sadama akvatooriumi kaitseks – sadamale tõmmatakse need ette, et kutsumata külalised sisse ei saaks. Vaatasime, et see on kuidagi nagu mage – midagi need poid ei tee, niisama hulbivad vees. Mõtlesime, et kui poid pöörleksid, oleks see palju hirmuäratavam ja tõhusam ka. Ja üleüldse võiks siis kaitsevälja tekitada juba laevade ümber, et kaitsta neid piraatide eest,“ meenutas Kirs idee sündi.

See oli kaks aastat tagasi. Järgnes mitu kuud arutamist ja leiutamist, kuidas süsteem töötama peaks ning kuidas seda kõike teostada. Aasta hiljem läksid Pärnu mehed esimese prototüübiga juba Londoni messile, kus saadi kenakese tähelepanu osaliseks. „Me saime väga asjalikku tagasisidet ja tegime poi täiesti ümber,“ märgib Kirs.

Nüüd ollakse Pariisis juba põhimõtteliselt valmis lahendusega, mis töötab nii: lõiketeradega pöörlevatest poidest tehakse trosside abil laeva ümber kett ja kui laev liikuma hakkab, hakkavad poid vee takistuse jõul pöörlema kiirusega kuni 200 pööret minutis. See on vaatemänguline ja ka hirmutav pilt.

„Sellel suvel teeme korraliku katsetuse ka – paneme laevale poid ümber ja neid tulistatakse erinevatest relvadest, et näha, mis juhtub. Ja muidugi võtame siis videosse ka selle, kuidas poid laevale lähenevat paati purustavad,“ rääkis Kirs seda vaatepilti juba ette nautides.