"Kas ehituse tellijaks on riik, omavalitsus või eraettevõtja, on ehitushind ikka üks ja sama. Küsimus on pigem finantseerimise skeemis. Eraettevõtja tegutseb turutingimustes ja ta küsib korteri eest omahinna pluss kasumi. Seda soovib ta kohe kätte saada ehk finantseerija on pank, kellele korteriostja peab edaspidi osade kaupa korteri välja maksma," leiab Kosenkranius

Kui korteri ostjaks on riik, siis on Kosenkranius sõnul küsimus selles, et kas ettevõtjalt kortereid ostes, riik ja omavalitsus võtavad raha pangast või oma vahenditest. Üldjuhul omavalitsused pangast laenu ei võta.

"Kui riik omavalitsusele näiteks Kredexi kaudu raha ei anna, siis pigem omavalitsused ei ehitata, kuna neil vaba raha korterituru arendamiseks napib. Kui raha tuleb riigile (ja ka omavalitsusele) korterite ostmiseks oma eelarvest, siis on pigem küsimus, et miks eelistatakse riigi või omavalitsuse üüriturgu eraüüriturule," imestab Pärnu linnapea.

Kui lähtuda majandusloogikast, siis ei saa Kosenkraniuse sõnul avaliku sektori üürikorter olla väga palju odavam erasektori üürikorterist (v.a kasumi osa, sest avalik sektor üüriturul kasumit ei taotle).

"Seega maksab avalik sektor mingi vahe korteri hinnast üürnikule peale (sotsiaalelupindade puhul on see mõistetav, sest KOV peab sissetulekuta või väga väikese sissetulekuga kodanikku toetama). Küsimus on nüüd, et kas selline sekkumine üüriturule, kus osad üürnikud (riigi või omavalitsuse üürikorterites) saavad teiste maksumaksjate raha eest soodsamad üüritingimused on aktsepteeritav," toob Kosenkranius näite.

Pärnu kasutab Kosenkraniuse sõnul alternatiivset lähenemist ja saadab volikokku eelnõu, mille järgi hakkab maksma noortele spetsialistidele toetust, et ta saaks erasektorist endale korteri üürida.

"Ükskõik mis pidi selliseid soodustusi teha, tuleb reeglid ühiskonnas väga täpselt kokku leppida, et maksumaksja raha eest ei mindaks liiga intensiivselt peale ja ei hakataks teiselt poolt normaalse turumajanduse reegleid üüriturul liialt väänama, sest siis võib tekkida hoopis vastupidine efekt," leidis linnapea.