Suvel eesti politseinikele enesekaitset õpetanud USA-st pärit Joe Hessi meeskonna ligi 85 000 krooni suurune hotelliarve on senini maksmata.

Joe Hessi meeskond ei oska kodus USA-s undki näha, et väikeses Pärnus kestab nende külaskäigu järellainetus. Inimesed, kes rahastasid külaliste viibimist Pärnus ning lubasid tasuda hotelli- ja toitlustuskulud, ei näi seda kavatsevatki. AS Hotell Viking oli sunnitud politsei abiga otsima isikut, kes vastutaks praeguseks juba ligi 85 000 kroonini tõusnud arve tasumise eest. Erilist pingutust see ei nõudnud, sest Joe Hessi meeskonnaga tegelnud inimesed on Pärnus tuntud ja teatud.

Joe Hessi meeskond elas hotellis Viking 9. kuni 15. juunini. Hotellile esitatud garantiikiri arve tasumise kohta on AS SAB blanketil ja varustatud sama firma pitsatiga. Alla on kirjutanud direktor Riho Kask. Garantiikiri pole aga raha ja vaatamata arve esitamisele pole hotell siiani raha saanud.

Hotelli juhtkond pöördus politsei poole palvega algatada juhtumi kohta kriminaalasi ning võtta süüdlased kriminaalvastutusele kelmuse eest.

Pärnu politseiprefektuuri majanduspolitsei vaneminspektoril kulus kümme päeva, et koostada kriminaalasja algatamisest keeldumise määrus ning kinnitada see politseiprefekt Harri Tuule juures.

Politsei selgitas, et AS SAB on Pärnu äriregistri andmeil selle aasta veebruaris muutnud oma nime AS Pecuniaks. Politsei teada on selle ainuomanik pärnulane Heigo Kuura, kes oli seotud Joe Hessi meeskonna Eestis viibimise ja selle rahastamisega. Kui oli viimane aeg esitada hotellile garantiikiri, polevat Kuurat linnas olnud. Garantiikirjale kirjutas sisuliselt olematu firma direktorina alla Kuura väimees ja AS Pecunia tütarettevõtte direktor Riho Kask. Garantiikirja tõi hotelli Jüri Pikma, kes veenis direktorit selle ehtsuses. Selguse huvides olgu öeldud, et Jüri Pikma on endine Pärnu politseiprefekt ja praegune uurimisosakonna juht.

Kriminaalasja algatamisest keeldumise määruses on öeldud, et antud juhul pole tegemist kelmusega. Riho Kask olevat kinnitanud, et dokumendile alla kirjutades oli ta arve tasumises kindel. Seega polevat tema tegevuses olnud kelmuse tahtlust. Uurija hinnangul ei saa rääkida ka ametiseisundi kuritarvitamisest, sest jällegi polevat tegemist tahtliku teoga. Pehmelt öeldes kõlab kummalisena määruses toodud etteheide, et hotelli Viking direktor poleks pidanud garantiikirja aktsepteerides nii heausklik olema.

Löögi alla on sattunud ikkagi Riho Kask ja Jüri Pikma, sest allkirjastatud dokument on olemas. ärimees Heigo Kuura on tõmbunud tagaplaanile. Tema volitatud esindaja on teatanud, et mainitud dokumenti nad aktsepteerida ei saa, sest see on välja antud pärast AS-i SAB nime muutmist. AS Pecunia vastutab ainult nende kohustuste eest, mis AS SAB on võtnud enne nimemuutust.

FELIKS KAASIK, ETA