Majandusminister Juhan Parts jätkab riigikogulaste nõukogudest taandamist. Riigiettevõtetest järgmisena on ministrile hambusse jäänud Eesti õhuruumi liiklust korraldav Lennuliiklusteeninduse AS, kust taandatakse reformierakondlane Silver Meikar ja isamaaliitlane Raul Sarandi.

Meikar on olnud nõukogus 2004. aastast. „Mul on hea meel, et mul on olnud võimalus olla nii silmapaistva ja usaldusväärse ettevõttega seotud, kuid see otsus tuli mulle ikkagi üllatusena. Aga see on omaniku ehk Eesti riigi otsus ja eks oleks olnud viisakas mind ka sellest varem informeerida, aga ju see näitab, kuidas otsuseid üleüldiselt tehaksegi,” kommenteeris Meikar. Ta lisas veel, et soovib järgmistelt liikmetelt sama suurt huvi valdkonna vastu ja et nad võtaksid oma tööd tõsiselt.

Ametist tagasikutsutute asemele määras Parts Raivo Küti, kes on automüügifirma Amserv Grupp üks omanikke, ja Harju maavalitsuse nõuniku Terje Lillo.

Nädal tagasi ennustas Eesti Päevaleht, et vahetus tehakse ka AS-i Eesti Raudtee nõukogus. Nii lähebki: rahandusminister Jürgen Ligi ettepanekul taandatakse raudtee nõukogust Tõnis Haavel, kes on sinna kuulunud 2007. aastast. Haavel avaldas juba aasta algul ise soovi kohalt tagasi astuda. Tagasikutsumised tunduvad käivat kahekaupa ja teine lahkuja on Tõnu Kõiv. Haaveli ja Kõivu asemel saavad uuteks liikmeteks Andrus Kuusmann ja Viljar Arakas.

Teistest riigiettevõtetest on veel muudatusi oodata Elektriraudtee AS-i nõukogus, mille liikmete nimetamise dokument ootab 22. augustil puhkuselt naasva majandusministri allkirja.

Juuni lõpus vahetati välja Eesti Energia nõukogu liikmed, kes töötasid väidetavalt vastu ministeeriumi tahtele, ja paari nädala eest muutis minister Parts ka Tallinna Lennujaama AS-i nõukogu koosseisu. Puutumata ei jäänud ka AS Eesti Post.

Puhastustööd riigiettevõtete nõukogudes on Parts põhjendanud Isamaa ja Res Publica Liidu mõtteviisiga, et riigikokku jõudnud poliitikud nõukogudes ei jätka. Ent näiteks Silver Meikar praegusse riigikogu koosseisu ei kuulugi.