"Tegemist on tõsise katsega välja suretada arenemisvõimeline ja potentsiaalirohke põlevkivitööstus. Selle asemel, et riigi poolt luua pikaajaline strateegia motiveerimaks ettevõtjaid täiendavalt investeerima ning arendama suurema lisaväärtusega tooteid kodumaisest ressursist, realiseerus hoopis ettevõtjate jaoks riigi risk," kommenteeris Parts.

"Sealjuures ei ole toimunud mittemingisugust arvestatavat diskussiooni vastava ettevõtjaskonnaga," lisas endine minister.

Riigikontroll on Partsi sõnul välja toonud, et keskkonnatasude tõstmine nõuab väga põhjalikku analüüsi. "Teaduste Akadeemia on öelnud, et keskkonnatasude taoline tõstmine on lubamatu ja Eesti majandust pikaajaliselt kahjustav. Fakt on, et möödunud aastal lõi põlevkivitööstus Eestile väärtust ligi 370 miljonit eurot," märkis Parts.

Põlevkivikeemia tööstuse arengu, innovatsiooni ja investeeringute taga on Partsi hinnangul peidus majanduse kogutulu täiendav kasv 3-4 protsenti aastas.

Valitsus otsustas täna viimaseid päevi keskkonnaministri rollis oleva Keit Pentus-Rosimannuse ettepanekul tõsta järgmisel kümnel aastal taastumatu maavara kaevandamise tasusid 3-6 protsenti.