"Riigi huvi on esiteks energiajulgeolek ja võimalik energia tootmine. Ei ole võimalik elektrit toota, kui sul ei ole kütust. Riigi huvi on ka arendada põlevkivi muid võimalikke kasutusi ja neid asju saab teha kui on garantii tooraine osas," rääkis Parts BNS-ile reedel.

Ta ei nõustunud Postimehes neljapäeval avaldatud käsitlusega, mille järgi Eesti Energiale kuulub ligi 70 miljardi krooni väärtuses põlevkivi.

"See on sama kui öelda, et Tallinna Veele kuulub Ülemiste järv. Uskumatu demagoogia oleks küsida, miks Tallinna Vee aktsia turul ei arvesta, et Tallinna Veel on Ülemiste järv," rääkis Parts ja lisas, et Eesti Energiale ei kuulu mitte grammigi põlevkivi.

Eesti Energiale kuulub ministri sõnul kaevandusõigus, mida reguleerib maapõueseadus. Kogu põlevkivi hinnakujundus on ministri sõnul ka konkurentsiameti kontrollitud. "Seal ei toimu mingit ebaausust teiste põlevkivitarbijate vastu," lisas ta.

Parts ütles, et ta on üllatunud Eesti juhtiva päevalehe käitumisest, mis avaldab "ebamäärase loo, viidates salajasele advokaatide aruandele, mida ei ole näinud ei majandusministeerium, ei Eesti Energia ning kui see räägib mingitest trahvidest".

Partsi sõnul on selge, et selle taga on mingisugused ärihuvid. "On Eesti Energia [põlevkivi] müügi osas olnud ajaloos erinevaid tehinguid, kus on selgelt olnud ka kahjulikke tehinguid. Ei taha midagi väita, aga mingid ärihuvid võivad seal taga ju olla, kes sellise analüüsi on advokaatidelt tellinud," rääkis Parts.

Ministeeriumi juristid kinnitavad Patsi sõnul, et põlevkiviga seoses ei ole mingisuguseid probleeme Euroopa õigusega. "Üldiselt on Euroopas väga tavaline, et elektritootjad omavad ka kaevandusi," lisas Parts.

Postimees avaldas kolmapäeval advokaadibüroo Lawin analüüsi järeldused, mille põhjal on põlevkivi kaevandamise lubade koondumine ühe ettevõtte ehk Eesti Energia kätte Euroopa Liidu (EL) konkurentsireeglite rikkumine. Lawini advokaatide Toomas Luhaääre, Katrin Paasi ja Elo Tamme koostatud analüüsis leiti, et kõikidele võrdse ligipääsu tagamiseks tuleks kaevandusfirma lahutada Eesti Energiast.

Artiklis on mainitud, et analüüs valmis maikuus ja selle tellisid Eesti Energia konkurendid.

Leht kirjutas neljapäeval, et Eesti Energia Kaevanduste AS-il on kasutada põlevkivivaru suurusega 381 miljonit tonni. Kui see korrutada eelmise majandusaasta keskmise hinnaga 174 krooni ja 11 senti tonnist, tuleb põlevkivi väärtuseks 66 miljardit krooni.