Meri ei toeta Eesti Panga presidendi kohal keskpanga nõukogu esitatud eksrahandusministrit Mart Opmanni, viidates vajadusele säilitada Eesti Panga sõltumatus.

Meri rõhutas presidendi kantselei teatel Eesti Panga nõukogu liikmetele, et tema otsusega mitte kinnitada Opmanni pangapresidendiks pole Opmann enam Eesti Panga presidendi kandidaat.

Presidendi sõnul peab ta tagama võimude lahususe.

Opmanni ametisse nimetamata jätmine ei ole poliitiline otsus, vaid lähtus Eesti ja tema kodanike huvidest, nentis Meri, kelle hinnangul Opmann neile huvidele ei vastanud.

Meri sõnul ei saa riigi usaldusväärsusega minna kompromissidele. Ta avaldas lootust, et panganõukogu leiab väärika keskpanga presidendi kandidaadi.

President palus Eesti Panga nõukogul teha 19. juuniks tasakaalukas otsus, leidmaks Eesti Panga presidendi ametikohale aus, usaldusväärne, poliitiliselt sõltumatu isik, kel on olemas ennekõike täpne nägemus järgmise viie aasta arengu kohta.

Eesti Panga nõukogu lubas omakorda jätkata adekvaatset tööd, sest Eesti Pangale presidendi valimine vajab tasakaalukust ja rahu.

Eesti Panga nõukogu jäi esmaspäeval oma otsusele kindlaks ja ootab Merilt tõendeid, mispärast Opmann keskpanga juhiks ei sobi.

Koos Meriga keskpanga nõukoguga kohtunud riigikontrolör Juhan Parts ütles, et Opmann ei sobi keskpanga presidendiks, kuna tema rahandusministriks oleku ajal on leidnud aset skandaalsed juhtumid: riigi korruptiivsetest seostest Ühispangaga, Maapanga pankrot ja segastel asjaoludel juurutada üritatud Agresso raamatupidamisprogramm.

Parts, kes riigipea palvel andis ülevaate riigikontrolli tööst rahandusministeeriumis, kinnitas panganõukogu liikmetele, et kõik antud küsimuses tehtud riigikontrolli peakontrolöri otsused on avalikud dokumendid, millega kõik saavad tutvuda ka riigikontrolli kodulehel Internetis.

"Sellistes põhjendustes on vähe fakte, aga palju seisukohavõtte, justkui oleks Opmpann ebaaus inimene," märkis Eesti Panga nõukogu liige Erik Terk.

Keskpanga nõukogu hinnangul peab Parts esitama tõendid, millele tuginevad väited, nagu oleks Opmann olnud nõrk rahandusministeeriumi juht, valelik ja korruptiivne ametnik.

Tergi sõnul ei ole Eesti Pank Meri argumentatsiooniga rahul.

Samuti peab Eesti Pank Meri soovimatust näha Opmanni keskpanga juhi kohal otseseks sekkumiseks Eesti Panga nõukogu töösse, mis on pretsedenditu, rääkis Terk.

Juhul, kui riigikontrolör esitab materjalid, mis tõendavad Opmanni korruptiivsust, vaatab Eesti Panga nõukogu oma varasema valiku ümber, ütles Terk.

Seni jääb Eesti Pank oma otsuse juurde, ent tuleb lähiajal tekkinud olukorra arutamiseks uuesti kokku, lisas ta.

Eesti Panga nõukogu, kes Opmanni kandidatuuri neljapäeval kinnitas, peab presidendi seisukohavõttu Eesti Panga sõltumatuse riivamiseks.

Esmaspäeval lubas Eesti Panga nõukogu Merilt ametliku eitava vastuse saamisel pöörduda järelepärimisega õiguskantsleri poole.