Docobo on märkmikusuurune ja mõneti mobiiltelefoni meenutav seade, mille abil kõrgvererõhuhaiged saavad arstile kodunt andmeid saata oma tervisliku seisundi kohta. Arst saab andmed otse arvutisse, kus on neid lihtne töödelda.

Projekti elluviimiseks sai Curonia Research pisut üle miljoni krooni Euroopa Komisjonilt 5. raamprogrammi raames. Selleks esitati kaks ja pool aastat kestev projekt.

“Paar nädalat tagasi oli Brüsselis projekti viimane audit,” rääkis Curonia Researchi juhatuse esimees Ardo Reinsalu. “Meil läks väga hästi, kuulsime lauseid nagu “väga suur potentsiaal” ja “rohkem tööd tehtud kui tavalise Euroopa Liidu projekti puhul”.”

Reinsalu sõnul saab audit tunnistada projekti edukalt lõppenuks, selles muudatusi teha, projekti seisata või peatada. “Meil õnnestus saada positiivne hinnang ja projekt edukalt lõpetada.”

Tema sõnul on Docoboga Saksamaale, Soome, Rootsi ja Inglismaale minekuks järgmise viie aasta jooksul vaja umbes 150 miljonit krooni, hetkel otsitakse selleks ka riskikapitali. Praegu on firmasse investeerinud selle asutaja Rainer Nõlvak, lisaks on 2,5 miljonit saadud Suurbritannia investoritelt.

Curonia Research on lõpetanud neljas riigis Docoboga tehtud uuringu, kus osales 110 patsienti. Sel sügisel alustati uuringut Eestis, Inglismaal ja Portugalis ja see hõlmab 300 patsienti.

Curonia Researchi tütarfirma Docobo Ltd kuulub Suurbritannias e-Health Associationi hulka ja on koduse monitooringu huvigrupi liider. Viimase kaudu soovib firma lisada Docobo kaugemas tulevikus ka Inglismaa haigekassa NHS-i poolt rahastatavate meditsiiiniseadmete nimekirja. NHS-i pressiesindaja Vicky Wyatt ütles Eesti Päevalehele, et informatsioon Docobo-nimelisest seadmest nende haigekassasse veel jõudnud ei ole.

Vaata lisaks: