Miks on sama nimega Pauligi kohvid Soomes 0,5-1,5 eurot soodsamad kui Eestis?

Kohvipaki hind kaupluses sõltub konkreetse kaupluse või kaubandusketi juurdehindlusest. Eestis on kaubanduskettides juurdehindlus kohvipakile 15-25%, samas kui Soomes on juurdehindlus oluliselt väiksem.

Soomes on kohv tarbijale väga oluline toode (maailma kõrgeim tarbimine inimese kohta) ja jaekaupmeeste hinnangul teevad paljud tarbijad oma ostukoha valiku lähtuvalt kohvi hinnast konkreetses kaubandusketis. Samuti on käibemaksu suurus toidukaupadele Soomes vaid 13%. Kõik see tingibki hinnaerinevuse.

Miks on Soome Pauligi kohvid parema maitsega ja kvaliteediga kui Eestis müüdavad hapumaitsega Pauligi kohvid? Kas võib olla tegemist sellega, et Soomel ja Eestil on erinevad kohviubade tarnijad?

Eri maade tarbijatel ja kohvitootjatel on erisugune arusaam sellest, missugune peaks kohv välja nägema ja kuidas maitsema. See määrab kasutatava toorkohvi kvaliteedi ja röstimisastme. Kohvi maitset mõjutab oluliselt ka vee kvaliteet, sest vesi moodustab 98,5 protsenti kohvijoogist.

Erinevates riikides ja samuti ka riigisiseselt on erinevates piirkondades veel erinev karedus, sellest ka erinevad maitsed.

Eestis ei toimu kohvi tootmist enam alates 1999. aasta juunist. Kõik tooted valmistatakse samas tehases Helsingis, seega tooraine tarnijad on samad.

Kust ostate kohviube?

Suurim osa Põhjamaadesse ja Eestisse imporditavast kohvist saabub Brasiiliast, kust kasvatatakse ligi 40% kogu maailma kohvitoodangust. Lisaks sellele ostame toorainet veel Kolumbiast, Costa Ricast, Guatemalast, Etioopiast, Keeniast ja mujalt.

Kas Paulig Coffee tooraine päritolu on "fair trade" või siis ka "human traffiking free"? Maakeeli siis, kas toorme tootmisel on kasutatud orjatööd?

Teatavasti on maailmas kasutusel mitmeid samasisulisi sertifikaate, mis esindavad erinevaid huvigruppe. Lisaks Fairtrade sertifitseeritud toodetele on olemas veel UTZ sertifitseeritud tooted, Rainforest Alliance jpt. Näiteks Paulig Espresso Originale on valmistatud UTZ CERTIFIED kohviubadest. Selle kohta saate lugeda lisaks siit.

Kohvikasvatajad, kelle käest Paulig oma tooraine ostab, ei kasuta orjatööd. Ettevõte avaldab iga aasta sotsiaalse vastutuse raporti, kus on põhjalikult avatud kõik sotsiaalse vastutusega seotud teemad. Leiad viimase seni avaldatud raporti siit.

Kas on aeg küps teha Eesti oma kohvifirma? Oleksite nõus seda juhtima, kui investor teile ettepaneku teeb?

Never say never. (Ära iial ütle "iial" - ing. k)

Miks pole Eestis müügil Pauligi tooteperekonda kuuluvat Juhla Mokka kohvi?

Tegemist on Soome turule mõeldud kohviga, mille välja töötamisel on arvesse võetud Soome tarbija maitseeelistusi. Mõningad Soome sortimendis olevad tooted (sh Juhla Mokka, Presidentti Gold) on täna uuesti müügis Prisma hüpermarketites. Lõpetasime toote müügi paar aastat tagasi põhjusel, et ostjaid oli vähe ja kaubandusketid ei soostunud toodet sortimendis hoidma. Proovime nüüd siis uuesti. Kui ostuhuvi kasvab, laiendame müügikohtade arvu tulevikus kindlasti.

Miks ei müüda 1. röstimisastmega Presidentti?

Vt eelmist vastust.

Milline vahe on eri röstimisastmega kohvidel?

Kohvi röstimisel toimuvad keemilised protsessid, mille käigus kujunevad välja kohvi maitseomadused: tasakaalustuvad happed, aroomid ja teised komponendid, mis määravad kohvi hapukuse, maitse, järelmaitse ja täidluse. Heleda röstiga kohvi maitse on hapukam kui tumedaks röstitud kohvil. Kohvisegu maitse sõltub oluliselt röstimisprotsessist (röstimisaeg, temperatuur jne).

Soome toodetel on röstimisaste enamasti 1 (kõige heledam) ja Eestis müüdavatel toodetel enamasti 2-3 (keskmine röst). See võib muidugi sõltuda ka valmistusviisist – espresso-tooted on üldiselt tumedaks röstitud.

Kas on röstimata kohvi on võimalik müügile tuua suures, vähemalt kiloses pakis?

On võimalik aga täna me keskendume siiski valmistoodete müügile.

Miks olete lõpetanud Parisien` kohvi tarnimise Eestisse? Tunnen sellest väga puudust. 

Paulig Parisien on müügil Prismades, soovitan sealt läbi astuda.

Kui enne eurot oli Paula üks odavaim kohv, siis miks selle hind on nüüd samas klassis Krönungi ja Luxusega?

Tegelikult on kõikide kohvitoodete hinnad järsult tõusnud ja nendevaheline hinnavahe säilinud. Samas hinnamuutused on olnud väga kiired ning eri tootjatel eri aegadel, mistõttu võib täna erinevatest kauplustest leida tooteid väga erinevate hindadega. Väiksemates kauplustes, kus läbimüügid on väikesed, võivad osad tooted olla enne hinnatõusu sisse ostetud.

Kui palju on kohvimüük tänu hinnatõusule kukkunud (käibe või koguse järgi) ning milliste sortide osas on kukkumine kõige suurem olnud?

Kolme esimese kuu võrdluses eelmise aasta sama perioodiga on kogu kohvikategooria (kogu Eestis müüdud kohv) koguseline langus olnud 3%. Seega mingit dramaatilist langust pole seni toimunud. Küll on aga kasvanud odavate toodete osakaal.

Näete, et inimesed on kohvijoomist vähendama hakanud asendavad seda teiste jookidega? Või on isegi hakanud ube rohkem ostma?

Ei usu, et inimesed kohvijoomisest loobuvad. Kui võrrelda näiteks ühe tassi tee maksumust kohvi tassi omahinnaga, siis tegelikult vahet ju polegi. Kohvitassi omahinnaks kujuneb 0,07 eurot ning tass teed on samas hinnas. Vahe on muidu selles, et teed ostad umbes 20 kotikest korraga ja kohvi poole kilose paki kaupa.

Kohviube on aga hakatud tõepoolest rohkem ostma, sest valmistusviisid on hakanud muutuma seoses uute ja moodsamate kohvimasinate kasutuselevõtuga. Inimesed on hakanud ka ise kodudes kohvi jahvatama ning sellest kohvi valmistama.

Hiljuti teatati, et kohviistandusi mõjutatavate külmade ilmade tõttu võib kohvi hind tõusta veel 40%. Mida ise prognoosite ning kas Eestis võib näiteks Paulig Classicu kohvipaki hind, mis praegu maksab kusagil üle 5 euro (80 krooni) tõusta vanas rahas üle 100 krooni (6.39 eurot) ja millal?

Seda ei oska keegi täpselt prognoosida. Hind on jätkuvalt tõusutrendis ja oli viimati juba üle 300 US sendi/ naela kohta (madalaim oli hind 2001. aastal 40 senti/nael). Kohvitootjate hinnad kujunevad vastavalt tooraine maailmaturu hindadele.

Kas oskate prognoosida, millal kohvi hind taas langeb endisele tasemele või kas üldse langeb?

Kardan, et endisele tasemele ja ei lange hind enam niipea. Kui üldse kunagi. Globaalselt kasvab kohvitarbimine jätkuvalt (umbes 2% aastas) ja toorainet kasvatavates riikides esineb palju ebastabiilsust ja klimaatilistest probleemidest tingitud kõikuvat saagikust.

Tänan huvitavate küsimuste eest ja head kohvi nautimist!