Kuberner kinnitas kolmapäeval Tallinnas ajakirjanikele, et teisipäeval allkirjastatud Eesti-Vene piiriületuspunktide lepe avab laiad võimalused reisijate- ja kaubaveoks ning tulevikus võimaldab see ilmselt Eesti kaudu Pihkvasse meelitada ka Soome turiste.

Lepe ei nõua ratifitseerimist ning jõustus selle allkirjastamise hetkest. Leppe kohaselt avatakse Eesti ja Venemaa vahel uued piiriületuspuntid Praaga-Storožinetsi ja Praaga-Pihkva liinil.

“Lepe mõjutab otseselt väga paljude inimeste elu mõlemas riigis ning pole oluline mitte ainult majanduslikust, vaid ka puhtolmelisest seisukohast. See on hea näide ka sellest, et Venemaa regioon võib lahendada oma probleeme riikidevahelisel tasandil,” märkis Mihhailov.

Kuberneri sõnul eelnes kokkuleppe allkirjastamisele viieaastane töö, kuna esimesed kavatsuste protokollid sõlmiti Tartu maakonna ja Pihkva oblasti vahel juba 1997. aastal.

Mihhailov teatas samuti, et Pihkva oblast arutab praegu kontseptuaalsel tasandil euroregiooni moodustamist, mis annaks võimaluse edukamalt ellu rakendada uusi koostöövorme naaberriikide kohalike omavalitsuste vahel.