Keskused asuvad eeskätt Pärnu, Peterburi ja Tartu maantee ääres linna piirist Jürini. Nii võib Tallinna ringtee lähedal asuv Tänassilma tehnopark leida peagi konkureeriva naabri Jälgimäe logistikakeskuse kujul, mille detailplaneering ootab kehtestamist ning mida hakkab ehitama Estconde-E tütarettevõte.

Saku vallas asuvad aga mõlemad. Üks firma omanikke Rein Tallermo loodab ehitust alustada juba järgmisel aastal ning kinnitab, et kuigi viie hektari suurune kinnistu on jagatud mitmeks osaks, on võimalik seda välja anda ka ühele suurele üürnikule. “Kosilasi on olnud juba mitmesuguseid,” märgib ta.

Ühe võimaliku lahendusena nimetab ta seal akende tootmist, kuid ei soovi enne lepingu allkirjastamist nimesid mainida. “Kindlasti saab see olema tootmine, millel ei ole suuremaid keskkonnanõudeid.” Logistikakeskuse esialgseks maksumuseks hindab Tallermo 150–200 miljonit krooni.

Tehnoparkide üürihinnad kõiguvad aga suures ulatuses, vahemikus 75–950 krooni ruutmeetri kohta, põhjuseks on erinevad nõuded ja asukoht. Parimat hinna-kvaliteedi suhet lubavad kõik arendajad, ometi leiab vabu krunte peaaegu kõigist keskustest. Eelistatud olukorras on need, kellel on tuntud nimi ja kes on lisaks teedele ning kommunikatsioonidele ka omamoodi klastri välja kujundanud.

Ühe Eesti tihedama liiklussõlme kõrval asuva Jüri tehnopargi arendaja, AS-i Kodu Grupp tegevdirektor Urmas Niine tunnistab, et kuigi praegu puudub ettevõtjatel julgus oma äri laiendada, siis tõenäoliselt see hirm järgmiseks aastaks raugeb. Ilma siduvate üürilepinguteta finantseerijaid aga ei leia. Samal ajal on näiteks Ameerikanurga äripargi arendajad ahvatlenud lubadustega, et Eestisse ja Baltimaadesse saabub siin veel esindamata kaubanduskette. Niine sõnul soosivad ehitustegevust praegu ka töömeeste lahedam ajagraafik ning endisest soodsamad ehitushinnad.

Pealinnast välja suunduvad magistraalid on pikitud erinevas arendusjärgus tehnoparkidega, millest mõni on nähtav vaid paberil ja tegelikult lokkavad selle asemel alles põllud.

Kindlasti mõjutab lähitulevikus oluliselt piirkonna turgu AS Süda Maja kavandatav pompoosne, 85 hektari suurune Ameerikanurga äripark, kuhu on plaanitud 110 000 ruutmeetri jagu kauplusepinda. Pargi ehitamist loodetakse alustada järgmise aasta alguses, selle lõplik valmimine jääb aga aastasse 2015.

Ober-Haus Kinnisvara AS-i analüütik Rain Rätt räägib, et majanduse jahtumise tõttu hinnad kindlasti langevad ning nõudlus väheneb. “Meie hinnangul liigub äripindade turg ühe-kaheaastase nihkega elamispindade turu suhtes ja äripindade arendus löögi alt ei pääse.”