Valitusjuhi ettepanekul mullu kevadel esmakordselt kokku kutsutud ümarlaua idee on panna riik ja iduettevõtted ühes rütmis tööle ja leida kiiresti lahendusi mitmele punnseisule, mille tõttu on rahvusvaheliste investeeringute ja töötajate Eestisse toomine raskendatud, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Olukorras, kus Eestisse tuleb järjest enam rahvusvahelisi ettevõtteid, olgu need startupid või muud ettevõtted, kasvab ka vajadus selle järele, et töötajate lastel oleks nii lasteaiakohti kui koolikohti,“ ütles Rõivas ühest ümarlaua peaprobleemist rääkides.

Spetsiaalne infokeskus

Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar teatas kahes konkreetsest ideest. Esiteks luuakse ministeeriumi juurde juba tänavu sügisest spetsiaalne infokeskus, mis lahendab iduettevõtjate peamise mure - info puuduse ja lastele koolikoha leidmises keset õppaastat.

Loodav keskus ei vasta seejuures mitte ainult korduma kippuvatele küsimustele, kuidas ja kust leida lapsele koolikoht, vaid võtab enda peale ka selle, et korraldab Eestisse saabuva spetsialisti perekonna jaoks vajaliku protsessi ära.

Teiseks käis ministeerium välja lahenduse, mis peaks suurendama rahvusvaheliste lasteaia- ja koolikohtade arvu pealinnas. Plaan on laiendada Tallinna Euroopa Kooli ja lisada ligi 200-le kooli- ja lasteaiakohale veel 400.

„See lahendus vajab küll riigipoolset investeeringut, aga samas, kui nüüd arvestada, kui suur on nende inimeste tööpanus ja mõju Eesti majandusele, siis see investeering on kindlasti proportsioonis ja mõistlik,“ lisas Rõivas

Välismaa residentide probleemid

Samuti olid tänasel ümarlaual luubi all lahendused probleemidele, mis on seotud välismaa residentide jaoks täna keerulise väärtpaberikontode avamisega protsessiga Eestis. Selle nimel on koostöös Eesti pangaliiduga kaalumisel kolm võimalikku lahendust, mis lihtsustaksid investoritel Eestis tegutsemist.

Selleks, et kõrge kvalifikatsiooniga välistööjõu Eestisse jõudmist lihtsustada, on ümarlauale tõstetud võtmeküsimuste seas ka nn startup viisade teema, mille osas on jõutud konkreetsete edusammudeni. 31. märtsil kiideti valitsuse kabinetiistungil heaks välismaalaste seaduses startup´ide eriregulatsioonid.

See tähendab, et lihtsustatakse startup’idega seotud töötajatele ja ettevõtjatele viisa andmise, lühiajalise Eestis töötamise, tähtajalise elamisloa töötamiseks ja tähtajalise elamisloa ettevõtluseks andmise tingimusi. Kui parlament muutused heaks kiidab, hakkavad need kehtima juba selle aasta lõpus.

Lisaks arutati osalusoptsioonide maksustamise küsimust, mida idufirmad on soovinud muuta soodsamaks ja paindlikumaks. Näiteks selliselt, et ettevõtte täieliku müügi korral enne kolme-aastast optsioonide maksuvabastuse tähtaja täitumist rakendada erisoodustusmaksu proportsionaalselt.

Järgmine ümarlaud koguneb peaministri juures sel sügisel.