"Tegelikult on algusest peale kokku lepitud, et ühelt poolt tuleb maksurahu – et mingisuguseid maksutõuse, maksumuutusi ei tule – ja teiselt poolt, arvestades meie eelarvetasakaalu, siis ega ei ole seal ka mänguruumi ühegi maksu alandamisega," selgitas Aas Kuku raadiole antud intervjuus.

Ärilehele antud kommentaaris täpsustas ta, et hetkel räägib ta eelkõige käesolevast aastast - aktsiisilangetusi ei saa teha, enne kui rahandusministeerium pole sellekohaseid arvutusi näidanud ja öelnud, et see tõesti raha Eestisse tagasi tooks.

"Kui maikuus tuleb riigieelarve strateegia arutelu, siis tuleb see teema kindlasti jutuks ning rahandusministeerium tuleb välja oma arvutustega. Aktsiiside langetamine tähendab ikkagi eelkõige väiksemat tulu ja kui meie eelarve on niigi väikeses miinuses, suurendab iga väiksem muutus seda," selgitas Aas.

Ta ütles ka, et kui Eestis tarbitavast alkoholist ca üks kolmandik müüakse Lätis ning kui tõttame sellepärast aktsiisi langetama, siis pole kindel, kas Eestist ostetava alkoholi koguse suurenemine ja ka käibemaksu enamlaekumine aktsiisilangetamist tegelikult kompenseerib. "Piirikaubandus võib väheneda ja midagi võib siia tagasi tulla, aga täna sellist indikatsiooni meil ju pole."

Samas Ärilehele antud intervjuus lubas tulevane rahandusminister Martin Helme, et aktsiisilangetused nii alkoholi kui diislikütuse puhul on oluline uuel valitsusel ära teha.

"Aktsiisid ei ole mingi triviaalne teema, see on suur sümbolvõitlus! See retoorika, mis sinna juurde käis, oli paljudele väga solvav ja tervet mõistust eirav. Sada miljonit on väga oluline raha – kui riigil ei ole mõndasadat tuhandet, et haiglaid üleval hoida, siis... Läbirääkimiste laua taga ei saanud me paarikümne tuhande euroseid summasid sisse, et à la laulu- ja tantsupeo sihtasutust toetada, sest öeldakse, et raha ei ole. Aga 100 miljonit vedeleb maas," rääkis Helme.

Helme rõhutas ka tänasel EKRE ministrite tutvustusel, et tööle asudes peab ta oluliseks võitlust piirikaubandusega, mis tähendab, et aktsiisimäärad tuleb üle vaadata ja madalamale tasemele tuua. "Mida kiiremini ja jõulisemalt me seda teeme, seda kiiremini kaob ära kahju Eestile," lausus Helme.