Jaanuaris kukkusid Tallinna korterihinnad (ruutmeetri keskmine hind) 12%. Terve Eesti peale langes indeks 10,2%. Kinnisvara puhul ja kuupõhise statistika järgi on tegemist erakordse langusega. „See on juba absurdne,“ hüüatab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Sooman toob välja ka põhjused. Kuna kinnisvara müük on aeganõudev protsess, siis jõudsid pankade poolt oktoobris/novembris tehtud otsused laenamise pidurdamise kohta, kinnisvaraturu tehingunumbritesse täies mahus alles jaanuari kuus.

Teine faktor on ostjate arvu järsk kokkukuivamine. Jaanuaris tehti Tallinas 251 korteritehingut. Kui eelmise aasta lõpp välja jätta, pole Soomani sõnul viimase viie aasta jooksul Tallinnas kordagi tehtud korteritehinguid vähem kui 500 tükki kuus. Nüüd 251!

Järsult kärises ka pakkumise keskmise hinna ja tehingu keskmise hinna vahe. See näitab, et müüjate poolt algselt küsitud hinna ja hiljem tehingu tegeliku hinna vahe muudkui suureneb.  „Praegu jäävad müüjad pidevalt ostjatest maha,“ räägib Sooman.

Soomani ütleb, et need ostjad, kellel on vaja oma korter maha müüa, ei tohiks oma esialgset hinda kujundada stiilis, et vaatavad kuua aega tagasi üles pandud kinnisvarakuulutusi, lisavad veel kauplemisvahe ja loodavad, et küsitud number on konkurentsivõimeline. Oma vaade tuleks projitseerida ettepoole, arvestada et notarid, hindamisaktid ja kõik muu pikendab kinnisvaramüüki, nii peab sinu küsitud hind olema konkurentsis ka kuu ja kahe pärast.

„Teine asi on loomulikult nendega kellel pole ilmtingimata vaja oma korterist lahti saada,“ ütleb Sooman „Või kui su korter on eriline, siis võib hinda küsida teistmoodi ja leppida ootamisega."