„Rusikareegel ütleb, et uue ja renoveeritud vana korteri hinnavahe jääb tavapäraselt 40-60% vahele,“ ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Tema sõnul on aga väiksemate linnade korterite vaid mõnesaja eurosed ruutmeetrihinnad nii odavad, et nende kõrval tunduks uusehitis röögatult kallis.

„Kortermaja ehitus maksab maa hinda arvesse võtmata Tallinnas ja Jõgeval sama palju- umbes 1000 €/m², aga Jõgeva korteriomandite keskmine tehinguhind oli 2015. aasta I kvartalis 163 eurot, mis tähendab et lõpuks oleks uue ja vana korteri hinnavahe ligi kümnekordne. Absurd.“ lausus Sooman.

Ka rohkem taastunud turuga linnades nagu Haapsalu või Viljandi oleks hinnavahe siiski kordades, mis ostjaid eemale peletab ja seetõttu ka arendajaid sealt piirkondadest eemal hoiab.

Mõnes väiksemas linnas on siiski uusi kortermaju ka pakkumises - Paldiskis, Pärnus ja paaris veel, kuid peamiselt piirdub elukondliku kinnisvara arendus Tallinnast ja Tartust eemal vanade kortermajade renoveerimisega või elamukruntide tükeldamisega, lisas Sooman.