Samas just sellisele tulemusel on jõudnud Soome eksperdid, kes kutsuvad üles inimesi mitte säästma, vaid tarbima, et kriisiaeg seeläbi valutumalt otsa saaks.

„Selline üleskutse on puhtalt aja märk. Just nagu kriiside korral ilmuvad alati välja need, kes leiavad, et turumajandus tuleks asendada plaanimajandusega, ilmuvad välja ka need, kelle meelest on pikka aega kasvanud tasakaalustamatused kas või osaliselt lahendatavad kampaaniatega,“ sõnas SEB Privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel Päevaleht Online’ile.

„Hullumeelsuse üks definitsioonidest väitvat, et hullumeelsus olevat sama tegevuse jätkamine lootes teistsugust tulemust,“ lisas Koppel, öeldes, et jääb sellele põhinevate kampaaniate suhtes skeptiliseks.

Analüütiku hinnangul on praegu maailmas üldiselt siiski probleemiks liigne tarbimine, mitte ülearune säästmine. „Arenenud maailma probleemiks on viimastel aastakümnetel olnud vastupidi just põhjendamatu (laus)laenamine. Selleks et arenenud maailma n-ö keskmine tarbija oma bilansi tervise korda saaks, peab säästmise tase paraku kerkima veel päris pikka aega,“ arvas ta.

Võimaluse kohta, et inimeste hirm tuleviku ees ja sellest tingitud tagasihoidlikum tarbimine võiks viia deflatsioonini, ütles Koppel, et Eesti on sellesse olukorda juba mõnel määral ka jõudnud.

„Meie pidu baseeruski suurel määral varade hindade inflatsioonil. Nüüd, kui see protsess on selgelt pöördunud, siis saame teatud kontekstis rääkida deflatsioonisurvest. Erasektori palgatase on alanemas jne, seega meid mitte ei oota deflatsioon, vaid see on vähemalt teatud mõttes juba käes,“ selgitas ta. 

Swedbanki Eesti juht Priit Perens arvas Soomes toimuvat kampaaniat kommenteerides, et sealse üleskutse järgi võimalusel kohalikku toodet tarbida on mõistlik, sest see aitab säilitada töökohti.

„Priiskavad tarbimisharjumused on tänases keskkonnas aga rumalad ja soovitame inimestel olla raha kasutada säästlikult ja mõistlikult, arvestades, et lähitulevik võib olla harjumuspärasest mõneti ebakindlam," sõnas Perens.

Eriti hoolikalt soovitas pangajuht kaaluda kallite importkaupade tarbimist ja seda laenu arvel, öeldes, et tarbimislaenu võtmist tuleks praegu väga põhjalikult kaaluda ja teha otsus vaid sellise summa laenamiseks, mida kindlasti tagasi jõutakse maksta, ka sissetulekute mõningase vähenemise korral.